BANANA REPUBLIKA - U TOPOLI! Usred Srbije južno voće rađa kao ludo! (FOTO)
Jedine banane domaćeg uzgoja na ovom prostoru, Foto: Printscreen

SRPSKA TOSKANA

BANANA REPUBLIKA - U TOPOLI! Usred Srbije južno voće rađa kao ludo! (FOTO)

Srpska Toskana, kako je mnogi nazivaju, prestonica je vina i grožđa. Međutim, baš tu podno Oplenca gde su prostrani voćnjaci i vinogradi počele su da rađaju i banane

Objavljeno:

Porodica Tomić iz Topole uskoro će u svom dvorištu ubrati prve plodove banane koje su verovatno i jedine, iz domaćeg uzgoja na ovom prostoru.

Ivan Tomić nabavio je sadnicu banane putem interneta, posle tri godine ova biljka donela je i prve plodove.

Posadili smo bananu čisto iz hobi varijante, očekivali smo i prethodnih godina da rodi, ali eto trebalo je tri godine da bi stigla na rod. Da bi mogla da raste treba joj minimum 40 litara vode dnevno, 20 litara pre podne i 20 litara uveče, ali nećete pogrešiti ako joj sipate i više jer voli vodu. Potrebno je dosta svetlosti, ovde kod nas ima sunčevu svetlost tokom celog dana. Cvetala je, pčele su obavile oprašivanje i sada se na jednoj biljci formiralo preko 70 plodova, tako da uskoro očekujemo prve banane u našem dvorištu, a ako da Bog da sazreju biće i za naše prijatelje - kaže za TopPres Ivan Tomić.

foto: Printscreen

Prema njegovim rečima u Topoli se banana gaji na više mesta, ali još nije zabeleženo da je bilo plodova.

Mi smo čak od nje dobili nove biljke, pa smo rasadili još tri koje su već velike. Mladice izbijaju iz korena, kad krene prvi list tad se rasađuje. Iako nam je bila eksperiment i ništa nismo o njoj znali, učili smo gajeći je i sada smo prezadovoljni - ponosan je Tomić.

U njihovom dvorištu uspeva i bambus, urmina palma, ali i limun koji svake godine donese dosta plodova.

Limun je već odomaćen kod nas, mora se redovno prihranjivati, zalivati, voli glistenjak. Preko zime mora u toplu prostoriju sa dosta svetlosti. Godinama rađa i to su kvalitetni i veliki plodovi, koji su organski bez upotrebe hemije - kaže Ivan.

foto: Printscreen

Tomići kroz osmeh kažu da već nekoliko godina ne kupuju limun a ove godine verovatno neće kupovati banane jer će u njihovom dvorištu biti zrelih sočnih plodova.

Bonus video:

( Espreso.co.rs / TopPress)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.