BANANA JE MNOGO ZDRAVA ZA ORGANIZAM, ali morate znati da NI KORA NIJE ZA BACANJE: Ima više namena
Ako niste znali, i kora od banane može biti delotvorna, Foto: Printscreen

ne bacajte koru

BANANA JE MNOGO ZDRAVA ZA ORGANIZAM, ali morate znati da NI KORA NIJE ZA BACANJE: Ima više namena

Unutrašnji deo kore od banane takođe možete da se upotrebi i kao prirodno sredstvo za izbeljivanje zuba.

Objavljeno:

Banana i njena kora su puna hranljivih materija. U nekim zemljama, poput Indije, koru ove voćke smatraju delikatesom, ali nju možete koristiti i za ulepšavanje, kao prirodno đubrište ali i za glancanje cipela. Ali ni to nije sve... Zahvaljujući ulju koje se nalazi u njenom unutrašnjem delu, koru od banane možete iskoristiti i kao prvu pomoć kod opekotina, ujeda komaraca i drugih buba. Dovoljno je da je natrljate na mesto ujeda, opekotinu ili ogrebotinu i pomoći će da se smanji otok i crvenilo, ukloni bol ili svrab.

Ako imate bradavice na koži, ovaj problem može rešiti korom banane. I ne samo da ćete ga rešiti već ćete i sprečiti da se ponovo pojave. Stavite komadić kore banane na bradavicu na koži i fiksirajte je zavojem. Ostavite da odstoji preko noći. Ponavljajte ovaj postupak dok potpuno ne uklonite bradavice.

Unutrašnji deo kore od banane takođe možete da se upotrebi i kao prirodno sredstvo za izbeljivanje zuba. Svako veče treba istrljati zube sa unutrašnjom stranom kore, isprati slanom vodom i prve efekte možete videti već nakon dve nedelje.

Sa unutrašnjim delom kore možete efektno povratiti sjaj kožnih cipela i srebrenine. Najpre sa kore odstranite sve ostatke vlakana, istrljati cipele ili srebreninu i nakon toga prebrišite čistom mekom krpom ili papirnim ubrusom.

Od banane moze da se napravi i sjajna maska za suvu i oštećenu kosu. Potrebno je jedna izgnječena banana koju ćete pomešati sa kašikom meda i kašikom jogurta ili pavlake. Tu smesu zatim nanestite na suvu kosu i uvite u običnu kesu ili kapicu za tuširanje, pa u zagrejani peškir. Nakon sat vremena treba isprati kosu vrućom vodom, i oprati običnim šamponom.

Kore od banane su i sjajno đubrivo za sobne i baštenske biljke. Možete od njih napraviti kompost, naseckati koru i staviti direktno u zemlju, ili pomešati sa baštenskim đubrivom. Ovaj nacin đubrenja posebno odgovara ružama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.