ISPRAVKA: Rasistički incident nije se desio u liftu Medicinskog fakulteta
Dr Milena Šćekić, Foto: Printscreen / Twiter

ispravka

ISPRAVKA: Rasistički incident nije se desio u liftu Medicinskog fakulteta

Ispravka

Objavljeno: 15:28h

Portal Espreso je datuma 01.07.2020 objavio tekst pod naslovom "PRETI JOJ ODUZIMANJE LEKARSKE LICENCE! KCV najoštrije osudio rasizam dr Milene Šćekić", koji je u sebi sadržao netačnu informaciju.

Naime, naš portal je preneo informaciju da je doktorka iz Novog Sada vređala na rasnoj osnovi studentkinju iz Irske u liftu Medicinskog fakulteta, što nije tačno. Incident se zapravo desio u zgradi u kojoj su stanovale obe akterke ovog događaja.

Na osnovu analize fekt ček portala "Fake News tragač" tekst i njegov naslov su izmenjeni.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

Originalni tekst:

Povodom skandaloznog, rasističkog ispada dr Milene Šćekić koja je brutalno izvređala jednu tamnoputu studentkinju iz Irske na novosadskom Medicinskom fakultetu oglasio se i Klinički centar Vojvodine gde je inače zaposlena pomenuta doktorka.

- Povodom snimka nemilog događaja, a koji se desio van prostorija Kliničkog centra Vojvodine, ali u kom je jedan od aktera lekarka zaposlena u ovoj zdravstvenoj ustanovi, Klinički centar Vojvodine ovom prilikom ovakvo njeno ponašanje i način komunikacije ocenjuje kao neprihvatljivo i najoštrije ga osuđuje - saopštenemo je "Blicu" iz KCV.

Kako navode dalje, Klinički centar Vojvodine, kao poslodavac ove lekarke, a u okviru svojih ovlašćenja će o navedenom slučaju obavestiti nadležnu lekarsku komoru radi ispitivanja etičnosti postupanja ove lekarke, odnosno njene dostojnosti za obavljane lekarske profesije, rečeno je za ’’Blic’’ u Kliničkom centru Vojvodine.

Inače, nadležna lekarska komisija ima ovlašećenje da lekarima, ako se utvrdi da za to ima razloga, oduzme lekarsku licencu, odnosno zabrani dalje obavljanje te profesije, trajno ili privremeno.

Podsetimo, incident se dogodio u ponedeljak u liftu Medicinskog fakulteta u Novom Sadu gde je dr Šćekić zatekla tamnoputu studentkinju i rekla joj da napusti lift zbog korone.

Nakon što joj je devojka rekla da se već vozila liftom sa drugim ljudima i da ne razume zašto mora da iz njega izađe doktorka joj je na engleskom jeziku rekla: ’’You go out because corona is now. You go out! F**k you!’ (Izađi napolje, korona je. Izađi! Je**i se)’

Nedugo potom u lift je ušla još jedna osoba a izvređana devojka je doktorku upitala zašto sa njom nema problem. Dr Šćekić joj je tada rekla: ’’With you I have a problem because you are a black krava.’’ (Sa tobom imam problem jer si crna krava)

Snimak ovog incidenta na društvenim mrežama izazvao je lavinu negativnih komentara uz osuđujuće poruke vezane za rasisitičke izjave jedne doktorke za koje jednostavno nema opravdanja.

Studentkinja iz Irske je trenutno na razmeni studenata u Novom Sadu a dobila je veliku podršku javnosti koja ponašanje dr Šćekić smatra u najmanju ruku neumesnim i traži reagovanje nadležnih zbog njenih rasističkih izjava.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.