DR DARIJA KISIĆ O DRUGOM TALASU KORONE: Spremni smo, ali POLICAJCE NEĆEMO IMATI!
Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printscreen

OGLASILA SE

DR DARIJA KISIĆ O DRUGOM TALASU KORONE: Spremni smo, ali POLICAJCE NEĆEMO IMATI!

Kaže da su najstariji sugrađani i najodgovorniji, da na pijacama, prodavnicama u javnom prevozu oni nose maske.

Objavljeno:

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se u letnjem periodu virus teže prenosi, ali da se i sada dešavaju pojedinačni slučajevi respiratornih infekcija, pa tako i koronavirusa.

Ona kaže da je sada sve na ličnoj odgovornosti pojedinaca. Komentarišući izjavu epidemiologa Predraga Kona da mogu da se vrate određene mere, ona je rekla da može da se uvede zabrana ulaska u gradski prevoz bez maske, ali da kaznena politika nije popularna i da se nije pokazala efikasnom. "Sve je sada na ličnoj odgovornosti. Nemamo ličnog policajca za svakog od nas. On mora da bude u našoj glavi. Ne samo za kovid 19, već i za ostale zarazne bolesti", rekla je Kisić Tepavčević za PInk. Kaže da je zdravstveni sistem spreman ukoliko se virus u drugom talasu vrati na jesen, da je ojačan i sa kliničkog i sa laboratorijskog aspekta. Naglašava da u ovom periodu nije velika verovatnoća prenošenja virusa kao što je bilo u zimskom periodu i da se sada virus teže prenosi.

"Neki od nas su se više opustili nego što bi trebalo, iako stalno ističemo da je virus tu, da je prisutan i da moraju da se primenjuju preventivne mere koje su svima poznate", navela je ona.

Kaže da su najstariji sugrađani i najodgovorniji, da na pijacama, prodavnicama u javnom prevozu oni nose maske. "Oni i jesu pod najvećim rizikom zbog godina i pridruženih obolenja, imaju teže forme bolesti ukoliko se desi infekcija. Međutim, vidimo da u strukturi hospitalizovanih oni nisu toliko zastupljeni, već je to mlađa populacija", navela je ona. Kaže da su najstariji sugrađani i najodgovorniji, da na pijacama, prodavnicama u javnom prevozu oni nose maske. "Oni i jesu pod najvećim rizikom zbog godina i pridruženih obolenja, imaju teže forme bolesti ukoliko se desi infekcija. Međutim, vidimo da u strukturi hospitalizovanih oni nisu toliko zastupljeni, već je to mlađa populacija", navela je ona. Govoreći o sportskim događajima na otvorenom, KIsić je rekla da kada je doneta odluka da mogu da se organizuju događaji na otvorenom, Krizni štab je dao i preporuke. "To je preporučeni način ponašanja kojim se maksimalno smanje rizik infekcije. Odlazak i na sportske događaje nije nešto što je obavezno, već je individualna procena rizika", zaključila je ona. "To je preporučeni način ponašanja kojim se maksimalno smanje rizik infekcije. Odlazak i na sportske događaje nije nešto što je obavezno, već je individualna procena rizika", zaključila je ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.