Kroz tri godine bivša kasarna Filip Kljajić u Nišu biće Palata pravde!
Kasarna u Nišu, Foto: printskrin

najavljeno

Kroz tri godine bivša kasarna Filip Kljajić u Nišu biće Palata pravde!

Treća faza je izgradnja nove zgrade od 10.000 kvadratnih metara u dvorištu nekadašnje kasarne

Objavljeno:

Dve decenije pošto jeVojska Srbije napustila Kasarnu "Filip Kljajić" ona će posle upravo započetih radova kroz tri godine biti sedište svih niških pravosudnih organa, osim Apelacionog suda i tužilaštva.

To su danas najavili državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić i gradonačelnik Darko Bulatović.

Prva od tri faze upravo započete rekonstrukcija zgrade, od 2.500 kvadratnih metara, završiće se krajem ove godine i koštaće 47 miliona dinara. Tu će se doseliti Posebno odeljenje Višeg javnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i Posebno odeljenje Višeg suda.

Iduće godine, u okviru druge faze, biće rekonstruisan ostatak zgrade koja ukupno ima 8.000 kvadratnih metara. ;U tom delu biće odeljenje Upravnog suda, Prekršajni sud i Privredni sud.

Treća faza je izgradnja nove zgrade od 10.000 kvadratnih metara u dvorištu nekadašnje kasarne.

"Kada za tri godine bude završen ovaj celokupan kompleks, Niš će dobiti Palatu pravde od 18.000 kvadratnih metar", rekao je državni sekretar Ilić i dodao da će se o sudbini zgrade u kojoj su pravosudni organi u Nišu, odlučiti "na državnom nivou".

Pomoćnica ministra pravde Slavica Jelača je reka da će zgradi nekadašnje kasarne koja podseća na srednjevekovne zamkove, biti obnovljen prvobitan izgled, dok će unutrašnjost biti savremena.

Zgrada kasarne koja je jedna od arhitektonski najvrednijih u Nišu, izgradjena je 1889. godine, a polaganju kamelja temeljca prisustvovali su kralj Aleksandar Obrenović i njegov otac, kralj Milan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.