KO SU BORISLAV I BILJANA SAVIĆ KOJIMA ODUZIMAJU USVOJENO DETE? Priča koja je podigla Srbiju na noge
Oduzeli su im devojčicu, Foto: TV Prva, Profimedia

MNOGI SU REAGOVALI

KO SU BORISLAV I BILJANA SAVIĆ KOJIMA ODUZIMAJU USVOJENO DETE? Priča koja je podigla Srbiju na noge

Oni su danas imali sastanak u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Borisav Savić kaže da su prema njima bili veoma korektni, ali da su upućeni u Centar za socijalni rad u Subotici

Objavljeno:

Borislavu Saviću i njegovoj supruzi je nakon šest meseci od usvajanja trogodišnje ćerkice isti Centar za socijalni rad oduzeo dete zbog vlastite proceduralne greške oko razlike u godinama.

Oni su danas imali sastanak u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Borisav Savić kaže da su prema njima bili veoma korektni, ali da su upućeni u Centar za socijalni rad u Subotici.

Kako navodi, postupak za usvajanje biće ponovljen, ali je pitanje kad.

foto: Printscreen

Borisavu i njegovoj supruzi Biljani, inače Beograđanima, Centar je u oktobru dodelio na privikavanje devojčicu, a polovinom maja je potpisano rešenje o usvajanju. Međutim, javljeno im je da vrate dete jer njegova supruga ima više godina nego što je dozvoljeno Zakonom.

Prema prvim informacijama, Centar je napravio propust, odnosno grešku u tom slučaju.

Kako pišu mediji, devojčica je u hraniteljskoj porodici.

Takođe, beogradski mediji pišu da je devojčica dobro podnela prelazak u drugu porodicu.

- Tog dana kada su došli po devojčicu moja supruga je otišla s njom u tu hraniteljsku porodicu kako bi prelazak prošao koliko-toliko lakše. Čuli smo se s njima i oni kažu da je devojčica dobro - kaže Borislav.

foto: Printscreen

Međutim, nakon ovog skandala Biljana je objavila i potresan status putem društvenih mreža.

Kobna granica od 45 godina

Podsećamo, Centar za socijalni radu u Subotici prekjuče je oduzeo dete Borislavu Saviću (48) i njegovoj supruzi Biljani (53) uprkos tome što je ovaj par sredinom maja dobio rešenje o usvajanju. Problem je nastao, prema rečima Savića, zbog proceduralne greške koju su napravili radnici Centra i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku.

- Naime, u Zakonu o usvajanju stoji da maksimalna starosna granica između usvojitelja i usvojenika, ne sme da pređe 45 godina. Supruga se u tu granicu ne uklapa, dok su moje godine u redu - kazao je Savić.

Savić tvrdi da su mu iz Centra za socijalni rad ranije rekli da je dovoljno to što se on uklapa u starosnu granicu, te da ne mora da ide na odobrenje ministra koje se u tim slučajevima daje.

Ipak, nakon što je devojčica šest meseci živela sa Savićima rešenje je poništeno i devojčica im je prekjuče oduzeta.

O spornom slučaju oglasila se i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je tražila od Borislava Savića da joj ostavi kontakt kako bi ga pozvala.

Tim povodom se oglasio i ministar Zoran Đorđević koji je kazao da će odgovorni biti kažnjeni.

foto: Printcsreen

Ministarstvo za rad je naložilo pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku preduzimanje mera u cilju otklanjanja nepravilnosti u stručnom radu Centra za socijalni rad Subotice u postupku zasnivanja usvojenja deteta, kao i organizovanja zaštite deteta u njegovom najboljem interesu. Oni su obavestili MUP o slučaju radi reagovanja zbog postojanja indicija koje su ukazivale na moguće izvršenje određenih krivičnih dela. - Slučaj mora biti rešen na zakonit način, u najboljem interesu deteta i nikako drugačije. MUP će detaljno analizirati i ispitati sve, a svi koji su učestvovali u kršenju propisa i zakona biće kažnjeni. Nema privilegovanih i svako mora da odgovara za svoje postupke - rekao je ministar Zoran Đorđević.

MUP Srbije: Ispitujemo slučaj

U MUP Srbije za Kurir su potvrdili da im je ovaj slučaj prijavljen, nakon čega je o svemu obavešteno nadležno tužilaštvo. - Policija je u skladu sa nalogom tužilaštva preduzela neophodne mere i radnje u cilju rasvetljavanja svih okolnosti ovog slučaja, nakon čega je nadležnom tužiocu dostavljen izveštaj na dalje postupanje - naveli su u MUP.

Zaštitnik građana: Pokrenut postupak

Zbog sumnje da je povređeno pravo deteta u postupku usvojenja, zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak nadzora nad radom Centra za socijalni rad u Subotici i pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku. - Pokrenut je postupak na osnovu navoda u medijima da je prilikom usvojenja deteta bilo propusta u radu Centra za socijalni rad u Subotici, zbog kojeg je dete, posle više meseci boravka u porodici usvojitelja, vraćeno u hraniteljsku porodicu - naveo je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.