DECA SA AUTIZMOM SU I DALJE U IZOLACIJI: U dnevni boravak samo mogu samo POD JEDNIM USLOVOM
Dečiji vrtić, Foto: Espreso.co.rs

STRAŠNO

DECA SA AUTIZMOM SU I DALJE U IZOLACIJI: U dnevni boravak samo mogu samo POD JEDNIM USLOVOM

Ustanove rade pod epidemiološkim merama

Objavljeno:

Za porodice dece sa smetnjama u razvoju nisu samo protekla dva meseca bila vanredna. Njima su drugačije okolnosti i kućna mikrosredina gotovo snakodnevica, a iskakanje iz bilo kakve rutine dodatno uznemirava sve članove porodice. Zato su ustanove gde tokom dana mogu da borave deca za njih preka potreba. Dnevni boravci, koji su tokom virusa korona bili zatvoreni zbog bezbednosnih razloga, od 1. juna otvoreni su, ali će u prvo vreme biti dozvoljen boravak dece samo čiji roditelji donesu potvrdu da moraju na posao, a u prva dva dana od otvaranja krenulo je 70 od 642 korisnika.

Zbog toga, veliki broj dece ostao je uskraćen za odlazak u boravak i druženje, a samohrane, starije i nezaposlene roditelje nema ko da odmeni i priskoči u pomoć. Dodatni problem javlja se kod roditelja koje poslodavci nisu prijavili, a na posao moraju da idu.

Mnogobrojni roditelji osoba sa autizmom i drugim smetanjama suočili su se da preprekom da i nakon ukidanja vanrednog stanja decu ne mogu da pošalju u boravak. Neki su nezaposleni, ali stari i ova ustanova im, kako kažu, mnogo znači, dok mnogi poslodavci ne pitaju kuda će sa detetom, a na papiru su nezaposeni.

KADA je reč o organizovanom prevozu korisnika, funkcioniše takođe u skladu sa epidemiološkim preporukama.

- Obezbeđuju se mere pojačane higijene i dezinfekcije vozila i intenziviraju se mere lične higijene vozača, kao i preporučene distance u vozilu. Prijem korisnika u boravak se obavlja samo uz potvrdu izabranog lekara da je korisnik zdrav. U periodu vanrednog stanja nijedan korisnik usluge socijalne zaštite u okviru ustanova nije bio pozitivan na virus korona - zaključuje sekretarka Nataša Stanisavljević.

- Važno je pre svega istaći da su dnevni boravci važni jer se deca tamo druže, usvajaju određene veštine, koje su možda i zaboravili tokom ova dva meseca koliko nisu odlazili u boravak - kaže za "Novosti" Vesna Petrović iz Saveza "Autizam Srbija". - To je na prvom mestu, a na drugom, što su roditelji umorni i što je i njima neophodno da se odmore da bi što duže mogli da budu na usluzi svojoj deci. Ne zaboravimo samohrane majke, koje rade na crno, kako one da pokažu papir da su zaposlene?

Sa njenim stavom saglasna je i Radunka Lazić, potpredsednica beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, koje se povodom ovog problema već obraćalo nadležnom sekretarijatu kako bi korigovalo ovu odluku.

- Kada mogu sva deca redovne populacije da idu u vrtić, što ne bi mogla i deca sa smetnjama? - pita se Lazićeva. - Oni su u prvoj fazi omogućili boravak samo 10 odsto korisnika. Među roditeljima ima dosta starih. Osobe sa autizmom imaju rutinu, koja im je sada narušena.

Kako za "Novosti" kažu u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, koji je nadležan za dnevne boravke u gradu, od 1. juna na osnovu uputstava za primenu mera u ustanovama za dnevni boravak dece ometene u razvoju, omogućili su prijem samo uz potvrdu poslodavca kojom dokazuje da roditelj mora da obavlja posao u sedištu firme. U svim drugim slučajevima se preporučuje da korisnik ostane kod kuće.

- Usluga dnevnog boravka se nakon ukidanja vanrednog stanja uspostavlja na osnovu uputstva Gradskog štaba za vanredne situacije - navodi Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu. - Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju je sačinio plan mera za fazno uvođenje usluge, a sve u cilju zaštite korisnika i zaposlenih i smanjenja epidemioloških rizika. Svi roditelji su upoznati sa kriterijuma za uključenje u prvoj fazi. Usluga se od 1. juna pruža u 13 objekata, a roditelji korisnika koji ispunjavaju kriterijum u dva objekta su odbili uključivanje dece zbog rizika od zaražavanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novostui)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.