ČIJA SU SVE DELA IZBAČENA IZ LEKTIRE I ČIME SU ONA ZAMENJENA? Dobili smo konačnu listu lektire, STRADALI SU KLASICI
Broja dela su zamenjena delima istih autora ili su izbačeni iz programa, Foto: Profimedia, Printscreen

EKSKLUZIVNO

ČIJA SU SVE DELA IZBAČENA IZ LEKTIRE I ČIME SU ONA ZAMENJENA? Dobili smo konačnu listu lektire, STRADALI SU KLASICI

Iz gimnazijske nastave nije izbačeno samo delo Desanke Maksimović, već i mnoga druga dela poznatih pisaca

Objavljeno: 22:07h
Jovana Jovanović

Komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u okviru izmena nastavnog programa predmeta Srpski jezik i književnost, najpre je izbacila iz trećeg razreda gimnazije izbor poezije, a iz četvrtog zbirku „Tražim pomilovanje", čiji je autor srpska pesnikinja Desanka Maksimović, ali je ta odluka danas u toku dana promenjena.

Kako je Espreso.co.rs prvi objavio, Desanka nije bila usamljena, već se na listi naslova koje srednjoškolci neće više čitati našlo još mnogo srpskih, ali i svetskih klasika.

Iz gimnazijske nastave tako su izbačena mnoga druga dela poznatih pisaca kao što je "Zona Zamfirova" od Stevana Sremca, Nušićev "Narodni poslanik", Ćosićevo "Vreme smrti"...

Nakon toga, stigle su brojne reakcije građana, članova akademske zajednice, profesora književnosti i drugih istaknutih pojedinaca, koji su reagovali na ovakav potez kritikujući članove komisije koji su doneli ovakvu odluku.

Takođe, Zadužbina Desanke Maksimović je uputila žalbu nadležnim institucijama koju su, između ostalih, podržali Matija Bećković, Ljubomir Simonović, Milovan Danojlić i Milosav Tešić.

Desanka Maksimović
Desanka Maksimovićfoto: Wikipedia

Pojavila se i inicijativa na društvenim mrežama da građani sami kontaktiraju Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i izraze svoje nezadovoljstvo povodom ovakve odluke, koju je podržao veliki broj ljudi.

Tim povodom, kontaktirali smo Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kako bismo proverili koja dela su sve izbačena i iz kojih razloga.

Iz Zavoda za Espreso.co.rs kažu da postoje dela koja su u gimnazijskom programu zamenjena drugim delima istog pisca ili se obrađuju u osnovnoj školi.

Primera radi, u programu je ranije bilo delo "Vođa" od Radoja Domanovića, a sad je umesto tog dela "Danga" od istog pisca za osmi razred.

Od Gogolja delo "Revizor" je nekada bilo u programu, a sada je "Šinjel" od istog autora. Dok je od Stevana Sremca čuvena "Zona Zamfirova" zamenjena delom "Ibiš-aga/Kir-Geras", od spomenutog autora.

U nastavku tabele možete pogledati ostala dela koja su nekada bila u programu i koja su sada umesto njih:

foto: Privatna arhiva

Takođe, među obaveznim knjigama za čitanje su i naslovi od nekih autora koji su prvi put u programu poput "Doroteja" od Dobrila Nenadića, zatim "Čudo u Jabnelu" od Borislava Pekića, "Marko Kraljević i brat mu Andrijaš", kao i "Narodna bajka slovenskih naroda" za prvi razred gimnazije itd.

Evo i ostalih autora i njihovih dela koji se prvi put pojavljuju kao obavezni u programima:

foto: Privatna arhiva

Osim obaveznih uključena je i izborna literatura u program poput dela "O Koštani", od Skerlića, zatim "Tvrdica", od Molijera, "Cigani" od Puškina...

foto: Privatna arhiva

Za treći i četvrti razred:

foto: Privatna arhiva

Osim podele na obavezne i izborne u nastavku su i dela koja su nekada bila u starom programu, a sada su u okviru izbornog bloka.

Recimo, od Tišme delo "Upotreba čoveka", zatim "Kada su cvetale tikve" od Mihajlovića, "Lelejska gora" od Lalića.

foto: Privatna arhiva

Postoje dela i koja su izbačena iz programa poput "Starac i more" od Hemingveja, zatim "Vreme smrti" od Ćosića i sl.

Ovde možete pogledati listu dela koja se više ne primenjuju u okviru programa:

foto: Privatna arhiva

U nastavku su autori i dela koja su ostala neizmenjena:

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Podsetimo, u javnosti se digla velika bura nakon vesti da je iz programa za treći razred gimnazije isključen izbor iz poezije čuvene srpske pesnikinje Desanke Maksimović, a iz četvrtog njena najpoznatija zbirka “Tražim pomilovanje”, a osim toga povela se i polemika, kao i nagađanja oko toga koja još dela od drugih autora su izbačeni iz programa.

Inače, članovi komisije Zavoda dugo su razgovarali o najzrelijoj zbirci poezije velike pesnikinje, "Tražim pomilovanje", i zaključili da se "vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj", prenele su Novosti.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.