PRAVILNIK JE JOŠ 27. APRILA POTPISAO ŠARČEVIĆ: Programi bez dela Desanke Maksimović već objavljeni!
Desanka Maksimović, Foto: printscreen

ZAŠTO?

PRAVILNIK JE JOŠ 27. APRILA POTPISAO ŠARČEVIĆ: Programi bez dela Desanke Maksimović već objavljeni!

Prethodno se još prošle godine o tim programima izjašnjavao Nacionalni prosvetni savet i nikakvih primedbi na to što su izostavljena dela naše poznate pesnikinje nije bilo

Objavljeno:

Programi srpskog jezika i književnosti za treći i četvrti razred gimnazije, u kojima nema dela Desanke Maksimović, već su objavljeni u Prosvetnom glasniku od 2. juna, a pravilnik u kome se oni nalaze potpisao je ministar prosvete Mladen Šarčević 27. aprila.

Prethodno se još prošle godine o tim programima izjašnjavao Nacionalni prosvetni savet i nikakvih primedbi na to što su izostavljena dela naše poznate pesnikinje nije bilo, potvrdili su Danasu pojedini članovi NPS-a. Sada, međutim, svi tvrde da sa celom pričom nemaju ništa i odgovornost prebacuju na Komisiju za srpski jezik i književnost koju je formirao Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja je sačinila predlog.

Ministar prosvete sada tvrdi da "odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog čuvenu zbirku velike pesnikinje "Tražim pomilovanje', nije konačna". Kako je rekao, "sve je u proceduri i radnoj verziji".

Jasna Janković, predsedica Unije sindikata prosvetnih radnika, koja je članica Nacionalnog prosvetnog saveta, kaže za Danas da se NPS o programima za treći i četvrti razred gimnazije izjašnjavao još u novembru prošle godine i da su oni prihvaćeni, te da se nijednog trenutka nije govorilo o Desanki Maksimović. Ona je rekla da je pred Savetom bio obiman dokument od hiljadu strana, da je svako iz svoje struke gledao, pre svega šta je promenjeno i da je napravljen "slučajan propust, a ne namerna greška".

"Prva ja se kao profesorka srpskog jezika i književnosti zalažem da Desanka Maksimović mora da bude u programu tog predmeta u gimnazijama. Ali za mene je, pre svega, pitanje zašto je nema u prvom razredu, jer se uvek radila njena rana poezija. Naravno da će NPS ponovo razmatrati predlog da se njena dela vrate u program i verujemo da će Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja to preporučiti", kaže Janković.

Predsednik NPS Radivoje Stojković, međutim, tvrdi da je materijal "u fazi ramatranja" i da se čeka da članovi Saveta pribave mišljenje ovlašćenih predlagača i po pitanju dela Desanke Maksimović i "Proljeće Ivana Galeba" Vladana Desnice, koji je iz obaveznog prebačen u izborne sadržaje, na šta je primedbe imala Matica srpska.

On je najavio da će primedbe zbog izbacivanja dela Desanke Maksimović i Vladana Desnice biti na dnevnom redu junske sednice Saveta, a postoji mogućnost i da bude sazvana hitna vanredna sednica ako stignu mišljenja ovlašćenih predlagača.

Pokrenuta peticija "Tražimo pomilovanje za Desanku Maksimović"

Studenti IV godine Srpske književnosti i jezika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pokrenuli su peticiju naslovljenu "Tražimo pomilovanje za Desanku Maksimović".

"Nakon što je Zadužbina 'Desanka Maksimović' reagovala na ovakvu izmenu, komisija je predložila da se zbirka 'Tražim pomilovanje' obrađuje u okviru nastave za prvi razred gimnazije, gde bi se to delo predstavilo kao 'odjek književne epohe srednjeg veka'. Ovakvi argumenti su ponižavajući. Upravo vanvremenost jeste kvalitet te zbirke. Njena književna vrednost je ogromna i kao takva ona se ne sme isključiti iz programa, ali se ne sme ni svrstati u poetiku srednjeg veka. Ideja da učenici mogu pogrešiti u vrednovanju a priori je ponižavajuća i za učenike i za nastavnike", navodi se u peticiji.

Potpisnici peticije traže i mole komisiju da promeni svoju odluku i vrati pomenute nastavne jedinice, kao i da se pri svim narednim izmenama konsultuje sa univerzitetskim stručnjacima.

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić komentarisala je na Tviteru ovaj slučaj.

Ona je napisala: „Nikada se Desanka Maksimović neće izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije. Nikada. Tačka.“

Bonus video:

(Espreso.co.rs/021.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.