TROPSKO LETO, NAGLE PROMENE, ŠTA NAM SE SVE SPREMA? Najpoznatiji srpski meteorolog donosi detaljnu prognozu
Detaljna prognoza, Foto: Vladimir Šporčić

PRIPREMITE SE

TROPSKO LETO, NAGLE PROMENE, ŠTA NAM SE SVE SPREMA? Najpoznatiji srpski meteorolog donosi detaljnu prognozu

Nestabilno vreme, kakvo je poslednjih dana, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda objašnjava kao redovnu pojavu za kraj maja i početak juna

Objavljeno:

Čuveni meteorolog Nedeljko Todorović svakodnevno obaveštava naciju o vremenskoj prognozi, neko je kome ljudi veruju, i objašnjava kakva nas dešavanja očekuju u narednom periodu.

Nestabilno vreme, kakvo je poslednjih dana, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda objašnjava kao redovnu pojavu za kraj maja i početak juna.

- To sa stabilnim vremenom se retko događa, bilo leto bilo zima. Naša klima, podrazumeva stalnu promenljivost, iz sata u sat, iz dana u dan. Da ne preterujemo, nijedan dan nije isti kao prethodni. To je karakteristika naše klime. U nekom periodu preovlađuje toplija varijanta, nekad hladnija, pogotovo u kasnom proleću i ranom letu. Ovakve pojave su sada najčešće. Do kraja maja i početkom juna će temperatura biti manja od prosečne.

foto: Kiša / Ilustracija, Foto: Nemanja Pančić

Da li se nakon ovakvog perioda gde je život bio zaustavljen, nešto promenilo?

- Nema to veze sa načinom života, sa ljudima. To su teoretičari globalnog zagrevanja, ništa se nije promenilo u prirodi. Jedino se događaju razlike na lokalnom nivou. Tome doprinose grejanja, automobili, jednostavna urbanizacija... Generalno, sve su to male i zanemarljive razlike.

Dalekovidija prognoza? Kakvo će nam leto biti?

- Svako leto kod nas je toplo, ovo neće biti "tropsko". Kad se pogleda prognoza u poslednjim godinama, kao na primer 2012, 2014, 2017... Tu postoji jedan ciklus koji se ponavlja na svakih nekoliko godina - u dahu objašnjava Todorović i dodaje:

- Sad smo, kada se pogleda analiza, na izmaku smo uslovno rečeno toplih perioda, u narednih pet do 10 godina dolazimo do toga da će biti ređa pojava ekstremno toplih i sušnih leta. Biće manje onih dana od 35 plus stepeni.

Za kraj, istakao je da nećemo imati tropske mesece.

- Ovo leto bi bilo, što se tiče srednje temperature oko ili malo iznad proseka, a onaj broj dana o ekstremnosti iznad 35 stepeni će takođe biti oko proseka, recimo nekih pet dana i to tek u drugoj polovini leta. Sve je ipak nezahvalno prognozirati daleko unapred, ali mislim da neće biti pretoplo i teško ovog leta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.