DOKTOR STEVANOVIĆ SE UKLJUČIO U PROGRAM I REKAO ISTINU: Epidemija se ne gasi, ona se smiruje i to može da potraje
Goran Stevanović, Foto: Printscreen

početak kraja

DOKTOR STEVANOVIĆ SE UKLJUČIO U PROGRAM I REKAO ISTINU: Epidemija se ne gasi, ona se smiruje i to može da potraje

Vlada će doneti uredbu o uslovima pod kojima će moći da se uđe u zemlju.

Objavljeno:

Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije, rekao je za RTS da se nazire kraj epidemije i da smo ušli u fazu koja se zove početak kraja, ali kada će on biti suviše je rano da se kaže. "Ovo je priča koja se neće završiti u maju i mi ćemo imati novoobolele i tokom juna, a iza toga možda i duže", naveo je doktor Stevanović.

Doktor Goran Stevanović rekao je da se epidemija koronavirusa smiruje, odnosno da su sve mere koje su rađene dovele do toga da se broj obolelih smanjuje.

Sa druge strane, dodaje Stevanović, pojava novih žarišta je nešto što je očekivano i što će se dešavati i narednih nedelja i što zahteva oprez.

U prilog tome, kaže Stevanović, stižu i novi podaci iz drugih zemalja koji govore da se epidemija još nije u potpunosti ugasila i da ne smemo da se opuštamo.

"Može se očekivati ponovni porast broja obolelih, ako se ne budu poštovale mere prevencije u zatvorenom prostoru, a nova žarišta će svakako uticati na povećanje ukupnog broja obolelih", ukazao je doktor Stevanović.

Prema njegovim rečima, pojava novih žarišta je i razlog zbog čega se ne smanjuju kovid kapaciteti, jer zdravstveni sistem mora biti spreman za svakog obolelog.

"Ovo je priča koja se neće završiti u maju i mi ćemo imati novoobolele i tokom celog juna, a iza toga možda i duže", naveo je doktor Stevanović.

Ističe da se nazire kraj epidemije, da smo prošli najgore i da smo ušli u fazu koja se zove početak kraja, ali kada će on biti suviše je rano da se kaže.

"Ono što je najbitnije jeste da vidimo kako će sa popuštanje mera, ali i naše ponašanje odrziti na ukupan broj obolelih, to ćemo videti za pet do sedam dana", rekao je Stevanović.

Samo jedan pacijent na Infektivnoj klinici je na respiratoru

Ukazuje da je na Infektivnoj klinici popunjenost 70 odsto i da je u ovom trenutku samo jedan pacijent na respiratoru.

Ono što se sada dešava jesu oscilacije u broju pregleda, kaže doktor Stevanović i dodaje da je krajem prošle nedelje bilo njih pedesetak, a noćas 81, što govori da se epidemija ne gasi, ona se polako smiruje, ali to smirivanje može da potraje.

Srbija je ušla u 10. nedelju epidemije i može se očekivati da se kriva zaraženosti spusti i na jedan odsto.

Uz nova pravila i mere prevencije, od jutros su sa radom počele predškolske ustanove, kao i produženi boravak za decu u školama. O danas rade šalteri MUP-a na kojima građani mogu podneti zahteve za izdavanje ličnih dokumenata. Počinju da rade sudovi.

Vlada će doneti uredbu o uslovima pod kojima će moći da se uđe u zemlju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.