SRPSKE BOLNICE SE KONAČNO VRAĆAJU NA STARI REŽIM: Smanjuje se broj ustanova koje primaju pacijente sa koronom
Lekar, Foto: EPA/SAN RAFFAELE HOSPITAL

vraćanje u normalu

SRPSKE BOLNICE SE KONAČNO VRAĆAJU NA STARI REŽIM: Smanjuje se broj ustanova koje primaju pacijente sa koronom

Kovid-bolnice se zasad ne ukidaju

Objavljeno:

KOVID-ambulante u domovima zdravlja nastaviće da rade, iako je broj pozitivnih na virus korona u četvrtak, sa 57 novih slučajeva, pao na oko jedan odsto testiranih, prenose "Novosti".

Ni kovid-bolnice se, zasad ne ukidaju. Oboleli od nove infekcije i dalje će se upućivati u te centre, u kojima je sada manje pacijenata sa kovidom (1.710), nego što je izlečenih od početka epidemije (2.160), u kojoj smo za dan izgubili još tri života, dosad ukupno 206.

Na primarnom nivou, na 157 adresa u čitavoj Srbiji, kovid-ambulante, sve dok je virus u cirkulaciji, kako potvrđuju u Ministarstvu zdravlja, biće glavne za otkrivanje rezervoara zaraze uzorkovanjem briseva. Broj testiranih na dnevnom nivou premašuje 5.000. Za poslednja 24 sata analiziran je 5.521 uzorak, a ukupno je od početka epidemije urađeno 122.995 testova, ne računajući kontrolna testiranja posle lečenja infekcije.

- Kada je reč o kovid-ambulantama u domovima zdravlja, za koje mora da postoji poseban ulaz, menja se samo radno vreme, i one će raditi do 17 sati, a ne kao dosad do 22 - rečeno je "Novostima" u Ministarstvu zdravlja.

- Prema našim instrukcijama domovi zdravlja su morali da rade i tokom vanrednog stanja i oštrijih protivepidemijskih mera. Verovatno je obim posla bio manji, što zbog smanjene posete iz straha od virusa, što zbog preporuka da hronični pacijenti, kojima su i recepti produženi za tri meseca, ipak, ne dolaze na rutinske kontrole.

U Ministarstvu kažu da će se u sve većem obimu i bolnice, koje nisu bile uključene u zbrinjavanje obolelih od kovida 19, vraćati na uobičajeni režim rada.

Na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite dosad su prezakazivane kontrole i odlagane intervencije koje nisu hitne, pa se i oni sad postepeno vraćaju redovnom poslu. Ministar Zlatibor Lončar tražio je od direktora zdravstvenih ustanova da se pripreme za period popuštanja epidemije i da ažuriraju liste čekanja, ali da i dalje budu maksimalno oprezni kako bi se sprečilo širenje virusa.

- Dogovoreno je da se nastavi sa upućivanjem pozitivnih na virus korona u kovid-bolnice - kažu u Ministarstvu zdravlja. - Klinika za infektivne i tropske bolesti KCS ostaje glavni trijažno-terapeutski centar, a ostali će se postepeno prazniti. Prvo Ortopedsko-hirurška bolnica "Banjica", a zatim polako i "Mišović", "Zvezdara" i "Zemun". KBC "Dr Dragiša Mišović", Zemunska bolnica, pa i Zvezdara su centri paviljonskog tipa, pa će oni kako se bude smanjivao broj pacijenata sa kovidom 19, postepeno oslobađati jednu po jednu zgradu. Nakon dezinfekcije i svega što je propisano, u tim objektima će se onda zbrinjavati pacijenti po istom režimu kao pre epidemije.

Sa zaštitnim merama se, upozoravaju epidemiolozi, sada ne sme naglo popustiti, jer bi to moglo da dovede do širenja zaraze

- Život se postepeno vraća u normalu, ali rano je da kažemo "gotovo je" u borbi sa koronom - smatra imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković. - Opasnost još nije prošla, situacija se razvija zadovoljavajuće, ali i dalje moramo da budemo oprezni.

RANO JE ZA OKUPLjANjA

- Još neko vreme moramo da apelujemo na strpljenje, čak i ako počnemo sa okupljanjem iako su najsrećniji ili najtužniji povodi, rizikujemo rast inficiranja. Svako ko ima izbor, ne treba još da daje decu u vrtić, s tim da to ipak nije najrizičnija opcija. Samo zdrava deca će ići u vrtić, biće smanjene grupe. Najgora opcija je da baka i deka čuvaju decu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.