ZAŠTO SRBI SLAVE I NAJVIŠE VOLE SVETOG ĐORĐA? Mnogi u narodu praznuju, a ne znaju DRUGU STRANU priče
On je zaštitnik Moskve, Foto: Wikipedia

DA LI STE ZNALI?

ZAŠTO SRBI SLAVE I NAJVIŠE VOLE SVETOG ĐORĐA? Mnogi u narodu praznuju, a ne znaju DRUGU STRANU priče

On je zaštitnik Moskve, a ranije je bio zaštitnik Moskovske Rusije

Objavljeno:

Sveti Đorđe koji ubija zmaja je simbol koji je duboko ukorenjen u istočnoj Evropi.

  • Sveti Đorđe u pravoslavlju, kao Jarilo u rodnoverju (slovenska vera)
  • Od boginje Mokoš (zima), Jarilo dobija veoma važan zlatni ključ

On je zaštitnik Moskve, a ranije je bio zaštitnik Moskovske Rusije, takođe je i zaštitnik Crne Gore, jedan od zaštitnika Srbije i glavnog grada Slovenije. Prema tradicionalnoj hrišćanskoj legendi, on je bio hrišćanin i rimski legionar, koji je trebao da umre mučeničkom smrću tokom velikog progona hrišćana pod carem Dioklecijanom.

Najpoznatija legenda o Svetom Đorđu, međutim, govori o njegovoj pobedonosnoj bitki sa zmajem, koji je napao grad Kirenu u rimskoj severnoj Africi (ili grad Lida u Lidiji; to zavisi od izvora), koji je ujedno i najčešće prikazivana scena.

I ova simbolika je duboko ukorenjena u slavističkom (uglavnom u istočnom slavističkom) okruženju, jer se kult Svetog Đorđa postepeno stopio u narodnom okruženju sa paganskim kultom boga Jarila ili Jarovita, koji je prema starom mitu stigao na dan prolećne ravnodnevnice kao mladić na belom konju, borio se protiv zlog zmaja koji simbolizuje mračne sile.

Od boginje Mokoš dobio je zlatni ključ, kojim je otključao zemlju da bi je probudio. Međutim, tokom bitke sa zmajem, Jarovit je stradao, ali zahvaljujući njegovoj žrtvi kiša je padala sa neba i zemlja je ponovo oživela i postala plodna nakon surove zime.

Glavni motiv priče o Svetom Đorđu i Jarovitu je uspostavljanje ravnoteže snaga u prirodi i u svetu. Slično tome, u narodnom okruženju su se neki drugi kultovi paganskih bogova stapali sa pojedinačnim svecima, na primer Perun se stopio sa likom Svetog Ilije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.