MAJKU VAM DEČIJU NEĆETE VI DA GINETE, JA ĆU! Dan sećanja na HEROJA koji je PAO U BORBI sa NATO agresorima
Sukobio se sa moćnim protivnikom u bici za koju je znao da će biti izgubljena, Foto: Printscreen

POSLEDNJE REČI

MAJKU VAM DEČIJU NEĆETE VI DA GINETE, JA ĆU! Dan sećanja na HEROJA koji je PAO U BORBI sa NATO agresorima

Sukobio se sa moćnim protivnikom u bici za koju je znao da će biti izgubljena

Objavljeno:

"Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!", ovo su poslednje vojničke reči koje je pukovnik Milenko Pavlović izgovorio pre nego što je poleteo u smrt pre tačno 21 godinu, na današnji dan, 4. maja 1999. godine.

Sukobio se sa moćnim protivnikom u bici za koju je znao da će biti izgubljena. Pružio je otpor koji ga je, na nebu iznad Valjeva, koštao života.

Saborci, vojnici, potomci i grđani ne daju da ova legenda od čoveka bude zaboravljena. Sećaju se dobro da je pukovnik od svog zamenika u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO insistirao da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu.

Prišao je avionu i rekao: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!" Izvukao je mladog pilota i sam se vinuo put rodnog kraja.

Borba je bila neravnopravna, ali herojska. Trebalo je odbraniti valjevo od 16 aviona koji su se namerili da gađaju ciljeve, a pre svega Krušik...

Čim je uzleteo, počela je nevolja - radar više nije radio. Ipak, sukobio se sa silom, zbunio neprijateljske pilote i sve bi se možda dobro završilo da ga oko 12.45 nisu pogodile tri rakete sa holandskih aviona F-16 ispaljenih čak iz Tuzle.

Od ovog udara Pavlović je poginuo. Nažalost, u Valjevu se najpre slavilo - svi su mislili da je oboren neprijateljski avion, dok se nije ispostavilo da je u pitanju naš MIG.

Njegov let trajao je dvanaest minuta. Kada su ga kolege iz operativnog centra pitale da li vidi neprijateljski avion, on im je odgovorio: "Vidim ih, ali vide i oni mene".

Poslednje reči bile su: "Imaju me".

Pukovnik Milenko Pavlović bio je komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu, a školovao se u Mostaru, u gimnaziji "Maršal Tito".

U Zadru je završio Vazduhoplovnu akademiju.

Država je Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

Aerodrom u Batajnici od prošle godine poneo je njegovo ime, a tako se zove i ulica koja od centra ovog naselja vodi ka Aerodromu.

Radio-televizija Srbije je na godišnjicu bombardovanja 2006. godine emitovala dokumentarni film o Milenku Pavloviću "Let u smrt", autorke Slađane Zarić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.