GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA SRPSKE HIROŠIME: Slike uništene Surdulice ne blede ni 21 godinu kasnije
Potresna slike, Foto: Printscreen/Youtube

DA SE NE ZABORAVI

GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA SRPSKE HIROŠIME: Slike uništene Surdulice ne blede ni 21 godinu kasnije

Tom prilikom je povređeno više od 100 građana, a srušeno je ili oštećeno preko 500 kuća...

Objavljeno:

Utorak, 27. april 1999. godine ostaće zapisan crnim slovima u istoriji Surdulice. Tada je, u jednom od najjačih NATO napada poginulo 20 civila, među kojima i 12 dece.

Tačno u 12.10, dva od 15 NATO projektila namenjenih tog dana Surdulici i okolnim vojnim objektima, završili su usred naselja Čubrine livade, nedaleko od centra grada i naselja Piskavica.

Tom prilikom je povređeno više od 100 građana, a srušeno je ili oštećeno preko 500 kuća, zbog čega je Surdulica dobila naziv srpska Hirošima.

Delovi nameštaja i automobila, polomljene cigle i staklo, razrovana ulica, krater prečnika desetak metara, prizori su koji meštani Surdulice nikada neće zaboraviti.

Na raskrsnici, odnosno proširenju razrovane Zmaj Jovine ulice, petnaestak kuća je teško oštećeno, a nekoliko njih je do temelja porušeno.

Najveća razaranja su bila u kompleksu porodičnih zgrada u toj ulici.

Poginulih je najviše bilo u kući porodice Milić, u kojoj je poginulo čak 15 ljudiː šestočlana porodica Milić i devet njihovih komšija. Svi su se u trenutku bombardovanja nalazili u dobro ozidanom podrumu kuće, u kome su bezuspešno pokušali da se spasu od NATO bombi.

Ipak, prvi vojni objekat je od nekadašnje kuće Milića udaljen bar dva i po kilometra.

Ugašene su dve porodice: Milići i Malobabići. Malobabići, otac, majka i dvoje dece bili su izbeglice iz Srpske Krajine, koji su poterani ,,olujom” našli utočište u ovom gradu i tu su i stradali.

Zbog čega su u Surdulici pogođene dve privatne kuće, nije bilo jasno.

NATO avijacija, koja je od 6. aprila do 27. aprila na Surdulicu ispalila 175 projektila, gađala je i kuće u Beogradskoj ulici u naselju Piskavica, gde je pričinjena velika materijalna šteta.

Osim dela Piskavice, projektilima je zasut i predeo oko ulice Drinske divizije, prema selu Donje Romanovce, a nedaleko od kasarne. Za samo nekoliko sekundi su uništeni životi, a pričinjena je i ogromna materijalna šteta.

Bio je to za mesec dana treći i najžešći udar NATO na Surdulicu.

Međutim, Surdulica je ponovo bila meta bombi NATO 31. maja 1999, kada je 20 civila ubijeno i 88 povređeno u napadu na Dom za smeštaj starih lica i bolnicu za plućne bolesti - Sanatorijum.

Prethodno je 21. aprila u napadu NATO na izbegličko naselje u Surdulici u kome su bile smeštene srpske izbeglice iz Republike Srpske Krajine poginulo 10 izbeglica, od kojih šestoro dece. Ranjeno je 16 ljudi.

Na Surdulicu su od 21. aprila do 31. maja 1999. bačene 262 bombe, uništeno je više od 500 kuća, a četvrtina mesta bila je potpuno srušena. Od 50 ubijenih, 18 su deca.

Surdulica je imala najviše civilnih žrtava u NATO bombardovanju u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.