OVO JE NAJBOLJA VEST U SRBIJI OTKAD JE POČELA EPIDEMIJA: Treba da budemo ZADOVOLJNI
Nasilje / Ilustracija, Foto: Profimedia

NAJNOVIJI PODACI

OVO JE NAJBOLJA VEST U SRBIJI OTKAD JE POČELA EPIDEMIJA: Treba da budemo ZADOVOLJNI

Uočljiv je mali pad broja prijavljenih nasilnika, za koje je nadležno ovo tužilaštvo - sa teritorija Stari Grad, Vračar, Zvezdara, Savski Venac i Palilula

Objavljeno:

Dok se u Evropi i svetu beleži porast porodičnog nasila u vreme mera izolacije radi sprečavanja širenja korona virusa, u Srbiji je, prema zvaničnim podacima MUP-a i tužilaštva, broj prijavljenih krivičnih dela opao.

Tim povodom Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu objavilo je na svom sajtu podatke o porodičnom nasilju prijavljenom za prvih 40 dana vanrednog stanja u Srbiji od 15. marta do 25. aprila, kao i poređenje sa 40 dana pre vanrednog stanja i mera policijskog časa sa zabranom napuštanja stana, i istim periodom prošle godine.

Uočljiv je mali pad broja prijavljenih nasilnika, za koje je nadležno ovo tužilaštvo - sa teritorija Stari Grad, Vračar, Zvezdara, Savski Venac i Palilula.

Prema podacima koje su objavili BBC, Savet Evrope i drugi svetski mediji broj ovog krivičnog dela je tri puta povećan u Kini, u Velikoj Britaniji 49 odsto, u Francuskoj 30 odsto, a samo u Parizu 36 odsto.

Veliki porast nasilja zabeležen je naročito u državama Latinske Amerike.

Da li se nasilje manje prijavljuje u vreme karantina u Srbiji ili je zaista opalo, biće poznato u narednom periodu kada dođe do normalizacije života i rada.

Inače, sprska tužilaštva su u skladu sa uputstvima Republičkog javnog tužioca u vreme vanrednog stanja bila obavezna da po krivičnim prijavama za ovo delo postupaju hitno, kao i inače.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu ukazuje da je hitno postupalo i u predmetima koji se odnose na sprečavanja nasilja u porodici kao i po krivičnim prijavama zbog izvršenja krivičnog dela nasilje u porodici. Rađeni su ne samo pritvorski predmeti, već i u predmeti u kojima su se stranke odazivale na pozive , odnosno žrtve krivičnog dela i svedoci.

U radu ovog tužilaštva uočeno je da je za vreme vanrednog stanja u periodu od 15. marta do 25. aprila smanjen priliv krivičnih prijava zbog izvršenja ovog krivičnog dela, kako u odnosu na isti period u toku 2019. godine, tako i u odnosu na period neposredo pre uvođenja vanrednog stanja.

U tom periodu tužilaštvu je podneta 31 krivična prijava za nasilje u porodici za koja je prema tri lica određen pritvor, a izrečene su i 44 hitne mere - 26 mera privremene zabrane učinioca da kontaktira žrtvu i prilazi joj i 18 hitnih mera privremenog udaljenja učinioca iz stana.

U istom periodu, kako napominje tužilaštvo, održano 19 sastanaka Grupe za kordinaciju i saradnju za područje Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu i izrađeno je 181 planova za zaštite i podrške žrtvama nasilja.

U periodu pre uvođenja vanrednog stanja od 5. februara do 15. marta, bilo je podneto je 36 krivičnih prijava za nasilje u porodici, od koji je u osam slučajevima okirvljenima bio određen pritvor.

U tom periodu je izrečeno 86 hitninih mera i to 61 hitna mera privremene zabrane učinioca da kontaktira žrtvu i prilazi joj, kao i 25 hitnih mera privremenog udaljenja učinioca iz stana.

Prošle godine, od 15. marta do 25. aprila, Prvom OJT u Beogradu podneto 49 krivičnih prijava, određen je pritvor prema sedam lica, te je izrečeno 70 hitnih mera i to 47 hitnih mera privremene zabrane učinioca da kontaktira žrtvu i prilazi joj i 23 hitnih mera privremenog udaljenja učinioca iz stana.

U skladu sa Uputstvom za postupanje u vanrednom stanju Republičkog javnog tužioca, tužilaštva u Srbiji su obavezana da postupaju u predmetima u kojima je određen ili predložen pritvor, u predmetima gde se kao oštećeni javlja maloletno lice, u predmetima nasilja u porodici, u predmetima u kojima postoji opasnost od zastarevanja krivičnog gonjenja, kao i u predmetima za krivična dela nedozvoljena trgovina, nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz i prenošenje zarazne bolesti, kao i po krivičnim prijavama za krivična dela koja su izvršena za vreme vanrednog stanja i u vezi su sa vanrednim stanjem.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.