OVO SU NOVE INFORMACIJE: U domovima za stare zaraženo 567 korisnika i 130 zaposlenih
Ministar je govorio o situaciji u domovima za stara lica, Foto: Printcsreen

domovi za stare

OVO SU NOVE INFORMACIJE: U domovima za stare zaraženo 567 korisnika i 130 zaposlenih

Naveo je da je 119, od 301 doma, u preventivnoj izolaciji.

Objavljeno:

- Ministar za rad, zapošljavanje, boracka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da je u ustanovama socijalne zašštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaraženo 567 korisnika i 130 zaposlenih.

"Lepa vest je da je 89 njih izleceno i vraćeno u domove i 40 zaposlenih. Tako da izlečenih ima sve višše i to je jedan pozitivan trend koji ćemo imati i ubuduće", rekao je ministar Đorđevic.

On je naglasio da je ministarstvo od početka epidemije korona virusa uvelo striktne i rigorozne mere kada su u pitanju gerontološški centi, kao i da se na sajtu ministarstva možže videti na osnovu podataka da li je bilo propusta, preneo je Blic.

"Mi imamo sve slučajeve koji su se dešavali u svim domovima, od kijavice do ortopedske povrede. Tako da se lako možže proveriti da li je bilo propusta. S druge strane, imate vojsku koja čuva ove ustanove za stara lica. U svakom domu gde se pojavi zaražženi, makar to bio i jedan, na lice mesta izlaze držžavni organi. Odlučili smo da budemo transparentni i da objavljujemo sve podatke od prvog dana", rekao je ministar.

Naveo je da je 119, od 301 doma, u preventivnoj izolaciji.

On se osvrnuo i na priče o ulasku korona virusa u Centar za zašštitu dece, odojčadi i omladine Zvečanska.

"Tamo postoji jedan čovek koji je ložač, koji nije ni radio, nije bio u kontaktu sa korisnicima, koji je stalno zaposlen. On je kod kuće, nije radio od 20. marta, i dokazano je da je pozitivan, nakon čega je hospitalizovan. Iako on nije radio sa decom, nama je na prvom mestu transparentnost, tako da smo objavili da je on bio zaražžen i da je u takvoj ustanovi bilo toga. Ali od tada nijedan slučaj se nije pojavio u ovoj ustanovi", objasnio je Đordević.

Ministar je naglasio da je dogovorio sa SZO da oni po završšetku epidemije analiziraju da li je bilo propusta i šta treba da promenimo da bismo ubuduće uradili nešto bolje."Kada je u pitanju nedostatak ljudstva, koji smo imali na početku, prvog dana smo doneli meru da se na broj zaposlenih doda 20 odsto po kriterijumima koje direktor ustanove odredi i da se zaposli dodatan broj ljudi. Nedugo posle toga, dodeljeno je 289 negovateljica rasporedenih u 74 ustanove. U Niššu, onog trenutka kada se veliki broj zaposlenih zarazio, Vlada Srbije je dozvolila zaspoššljavanje dodatnog broja lekara, medicinskih sestara, negovateljica, kuvara i spremačica", rekao je Đorđević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.