HRABRE PČELICE BRINULE SU O DECI, A SAD NEGUJU STARE! Same su se prijavile, RADE POD PUNOM OPREMOM I SVIM SRCEM
Gerontološki centar Niš, Foto: Novosti

za svaku pohvalu

HRABRE PČELICE BRINULE SU O DECI, A SAD NEGUJU STARE! Same su se prijavile, RADE POD PUNOM OPREMOM I SVIM SRCEM

U jednom trenutku ove pacijente nije imao ko da neguje, pa su u pomoć priskočile "pčelice"

Objavljeno:

Njhova zahvalnost što im pružim čašu vode, pomognem im da uzmu malo hrane ili ih presvučem daje mi snagu da izdržim koliko god bude bilo potrebno da brinem o njima, kaže medicinska sestra Ivana Mitrović (38), koja se dobrovoljno ispred Predškolske ustanove "Pčelica" prijavila da neguje najstarije pacijente u kovid-bolnici u novom Kliničkom centru u Nišu. Brine o 200 stanara gerontoloških centara sa juga Srbije koji se leče u Nišu od korone.

U jednom trenutku ove pacijente nije imao ko da neguje, pa su u pomoć priskočile "pčelice", njih 15. Nakon što su prošle obuku prihvatile su se teškog posla, jer nije lako provesti 12 sati na poslu, a od toga osam pod punom zaštitnom opremom.

- Verujemo doktorima i kolegenicima iz kovid-bolnice da su preduzeli sve mere da nas zaštite. Postoji tačna procedura kako treba da se ponašamo tako da se ne osećamo ugroženo. Iskreno, više se bojim da se ne zarazim negde van bolnice - kaže Ivana koja se sama javila da želi da pomogne iako ima dva sina. - Kakav bih ja to zdravstveni radnik bila da sedim kod kuće a znam da neko vapi za čašom vode. Već 14 godina radim sa decom i volim svoj posao, ali je moj poziv da dajem sebe upravo u ovakvim situacijama.

Da gerontološkim domovima nedostaje medicinsko osoblje ukazala je Staša Milutinović Salbeck. Njena majka Vera Milutinović, stanar Gerontološkog centra, preminula je 18. aprila u novom Kliničkom centru Niš.

- Nije bila te sreće da dočeka pomoć koju je toliko iščekivala. Velika mi je uteha da ostali pacijenti budu spaseni jer su počeli da dobijaju pomoć. Cilj mi nije bio da bilo koga kompromitujem i diskreditujem, već da zajedničkim snagama rešimo problem koji je iskrsao u ovoj teškoj i stradalnoj situaciji za naš narod, posebno stariji - objavila je Staša Milutinović Salbeck.

I SPREMAČICE POMAŽU

Direktor "Pčelica" Svetlana Mitić ističe da su 43 spremačice iz ove ustanove od prvog dana vanrednog stanja angažovane da pomažu u bolnicama u kojima se ne leče zaraženi.

- Kriznom štabu stavili smo na raspolaganje četiri kombija i osam vozača - kaže direktorka Svetlana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.