NEMAČKA UVELA SRBIJI EMBARGO NA IZVOZ ŠLJIVE! U opštem pijanstvu je bilo 20 ubijenih, a onda su nas bombardovali!
Ova priča objavljena je u oktobru 1939. godine u Njujork tajmsu, Foto: Printscreen

espresopedija

NEMAČKA UVELA SRBIJI EMBARGO NA IZVOZ ŠLJIVE! U opštem pijanstvu je bilo 20 ubijenih, a onda su nas bombardovali!

Najviše se, kako kažu izveštaji, pilo u Bosni

Objavljeno:

Malo je poznata činjenica da je Nemačka tokom 1939. godine vodila ekonomski rat protiv Kraljevine Jugoslavije, zapravo najviše protiv Srbije, sve u cilju da je privoli na saradnju.

foto: AP

Tako je zabeleženo da je u septembru 1939. godine Nemačka, po Hitlerovom naređenju, prestala sa otkupom srpskih šljiva. S obzirom da je u to vreme izvoz šljive u Nemačku bio jedna od najunosnijih poslova Jugoslavije, nemački embargo doveo je do toga da Srbija najednom bude preplavljena velikim količinama šljiva.

foto: Dragana Udovičić

Ne znajući šta da rade sa tolikom voćkama, Srbi su se bacili na pečenje rakije, normalno, pa je cena pala na ispod 8 dinara po galonu, jer je odjednom cela država plivala u šljivovici. Najviše se, kako kažu izveštaji, pilo u Bosni, gde je je nastalo opšte pijanstvo iz kojeg se izašlo sa 20 ubistava prouzrokovanih pijanstvom i pobune vojnih rezervista.

foto: Printscreen

Ova priča objavljena je u oktobru 1939. godine u Njujork Tajmsu, a list dodaje kako je Nemačka još i profitirala od ovog embarga. Nakon što su se dobro ponapijali, Srbi su počeli da pate od neviđenog mamurluka, pa su Nemci počeli da u Srbiju u velikim količinama izvoze aspirin, koji je postao više nego tražena roba u Jugoslaviji, a naročito u Bosni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.