UMIVANJE HLADNOM VODOM, ŠVEDSKA GIMNASTIKA I DUBOKO DISANJE: Ovako nećete biti STAR MLADIĆ, savetuje NARODNI LEKAR
Žurbu i uzbuđenje izbegavati, Foto: Printscreen

NARODNI LEKAR

UMIVANJE HLADNOM VODOM, ŠVEDSKA GIMNASTIKA I DUBOKO DISANJE: Ovako nećete biti STAR MLADIĆ, savetuje NARODNI LEKAR

Često susrećemo stare mladiće ali ređe mlade starce

Objavljeno:
Dejan Katalina

Starost se ne ceni po godinama već po zdravlju, piše doktor Dobrivoje Popović u svom "Narodnom lekaru" iz 1925. godine.

foto: Printscreen

Često susrećemo stare mladiće ali ređe mlade starce. Većina u četrdesetoj godini stenje pod teretom borbe u životu. Zborena lica, zgurena stasa, mlitavog kretanja, razdražljivih živaca, bez volje i istrajnosti, klonula duha i tela su odlika starih mladića. Huču i stenju: ostarelo se, teško je živeti, izdala snaga, popustilo srce, rasklimatalo se celo telo, svuda šušti i šoboće, svi krive težinu borbe u životu a niko sebe. Istina je, da je borba za život teška, ali mnogo što šta se može otkloniti i zdravlje sačuvati samo razumnim načinom života.

Svako doba života ima i svoje potrebe, koje utiču na zdravlje i produženje života. Da se zdravlje očuva, starost produži, otkloni i lako podnosi, treba ovako raditi.

foto: Printscreen

Svako jutro umiti glavu, istraljati vrat, grudi, leđa i ruke hladnom vodom. Posle toga lagano, bez zamora, raditi švedsku gimnastiku. Preko dana češće duboko disati. Svakodnevno se šetati pre i po podne. Šetnja je kraća, lagana, bez zamora i sa odmorom. Rano leći a rano ustati. Pred spavanje umiti se i istraljati hladnom vodom. Spavati pri otovorenom prozoru. Po jelu uvek se odmarati ali ne spavati. Žurbu i uzbuđenje izbegavati. Pri radu ne treba biti dugo poguren niti se mnogo zamarati ni umno ni telesno. Česti odmori su neophodno potrebni. Pušenje duvana izostaviti. Bavljenje u zagušljivim prostorijama izbegavati. Ko ovako živi, sačuvaće zdravlje, produžiće život i u starosti biti mlad.

BONUS VIDEO:

Merima (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.