KORONA U SRBIJI ODNELA JOŠ 3 ŽRTVE! 312 NOVOZARAŽENIH! Gojković: Penzioneri će moći u šetnju tri puta nedeljno!
Koronavirus, ilustracija, Foto: Tanjug printscreen

novi presek

KORONA U SRBIJI ODNELA JOŠ 3 ŽRTVE! 312 NOVOZARAŽENIH! Gojković: Penzioneri će moći u šetnju tri puta nedeljno!

U Republici Srbiji je do 15 časova 20. aprila 2020. godine registrovano ukupno 6.630 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 3.111 osoba od kojih je 312 pozitivno!

Objavljeno: 16:15h

Do današnjeg dana u Srbiji je ukupno testirano 41.812 osoba koje su ispunjavale uslove definicije slučaja.

Hospitalizovano je 3.867 osoba, dok je na respiratoru 108 pacijenata.

U poslednja 24 časa preminule su 3 osobe. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 125. Procenat smrtnosti je 1,89.

foto: Tanjug printscreen

Do ovog trenutka 870 osoba je izlečeno od koronavirusa.

Državni sekretar dr Gojković je u preseku podsetio da od sutra policijski čas važi od 18 do 5 ujutru narednog dana, kao i da penzioneri mogu u šetnju triput nedeljno u periodu od 18 do 01, uz sve mere opreza i zaštite. On je podsetio da od sutra rade pijace, kao i mnoge zanatlije osim onih čiji rad podrazumeva bliski kontakt sa korisnikom poput frizera. Neće raditi ni objekti u kojima se vrši delatnost koja po prirodi stvari okuplja veći broj ljudi poput ugostitelja.

Od sutra rade pijace

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije, a u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke, donete su odluke u vezi sa ublažavanje određenih mera u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

Građani stariji od 65 godina, moći će počevši od sutra, utorkom, petkom i nedeljom da izlaze u šetnju u trajanju od pola sata. Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 časova do 1 sat iza ponoći, najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

Oni od sutra počinju da rade

Od utorka, 21. aprila dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, graževinskim materijalom… Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od sutra su ponovo otvorene uz obaveznu primenu svih mera zaštite protiv širenja korona virusa.

On je na pitanje kada će proraditi vrtići, s obzirom da je delu stanovništva dozvoljeno da se vrati na svoja radna mesta, rekao da će građani biti blagovremeno obavešteni ali da zasad to još neće biti slučaj.

Gojković je rekao da od sutra novinari mogu da prisustvuju svim događajima na otvorenom uz obaveznu zaštitu i socijalno distanciranje.

Dr Slobodan Ovuka, direktor bolnice u Pančevu, rekao je da je danas u Pančevu 159 pacijenata od kojih je dvoje na respiratoru.

-Danas smo dobili još 5 respiratora koji ostaju kod nas u bolnici trajno i olakšaće nam posao i u budućnosti - rekao je dr Ovuka i dodao da nema ni jednog obolelog zdravstvenog radnika u Pančevu.

Ističe da su svi prošli edukacije o korišćenju zaštitne opreme i dodaje da su zadovoljni trenutnim stanjem

-Nema opuštanja dok i poslednji pacijent ne ode svojoj kući - rekao je dr Ovuka.

foto: Tanjug printscreen

Načelnica Infektivne klinike KC Vojvodina Vesna Turkulov je rekla da ne može da se kaže da li virus može da opstane u vodenom medijumu.

NOVINARI OD SUTRA OPET NA KONFERENCIJAMA NA OTVORENOM

Dr Gojković je rekao da novinarska pitanja nisu bila razlog za zabranu dolaska na konferencije, i dodaje da i dalje imamo pitanja svih televizija, portala bez izuzetaka.

-Problem je bila šesta nedelja i u njoj se očekivao najveći broj inficiranih pacijenata i da će nakon toga doći do pada broja obolelih. Ono što je bitno, jeste da je cela stvar u vezi sa konferencijama za štampu bez prisustva novinara, upravo organizovana zbog zaštite zdravlja - rekao je dr Gojković i dodao da je puno novinara koji su prisustvovali konferencijama bilo pozitivno na virus.

Dodaje da imamo pad broja obolelih i da će od sutra na otvorenom prostoru svi mediji moći da prisustvuju događajima.

- Kada je u pitanju zatvoren prostor, mi ćemo izaći u susret svima i moraćemo da ograničimo broj novinara i ekipa koje se nalaze u ovoj sali - rekao je dr Gojković.

Kako kaže, svi novinari koji rade na televizijama i agencijama, a u sredu novinari sa portala i štampanih medija mogu da prisustvuju konferencijama.

On ističe da se mere donose na osnovu edipemioloških kriterijuma kao i da imamo pad u broju obolelih u poslednjih nekoliko dana.

- U ovom trenutku imamo veći broj otpusta nego što imamo prijema i to već pet dana konstantno. I u ovom trenutku i to je jedan od razloga što želimo da relaksiramo mere, ali to ne znači ništa ukoliko se brojevi ponovo povećaju vratićemo teže mere - rekao je dr Gojković i dodao da se krenulo sa brzim testovima kako bi stekli realniju sliku i procenu trenutne situacije u populaciji.

POLICIJSKI ČAS ZA 1. MAJ ZAVISI OD PONAŠANJA GRAĐANA

Kada je sledeći vikend u pitanju, dr Gojković je rekao da će se pratiti ponašanje i broj obolelih i da će se u zavisnosti od toga donositi mere za vikend ali i za sledeći period u celini.

Doktor je ponovio da je od sutra dozvoljen rad prodavcima iz pružanja usluga gde postoji manji bez kontaktni deo između zaposlenih i građanja.

Ističe da je za ove odluke bilo merodavno to što opada broj obolelih, što je zdravstveni sistem na nogama, i možemo da relaksiranije ulazimo u sedmu nedelju epidemije, dodajući da svako iskakanje iz mera koje su sprovođene može promeniti epidemiološku sliku.

Kada su u pitanju studentski domovi, rekao je da je jedan deo domova u pripremi za eventualnu popunu zdravstvenih ustanova.

-Mali broj je uključen u potporu zdravstvenom sistemu. Za sada nema vraćanja studenata na fakultet, tako da ni domovi nisu nešto što je neophodno - rekao je dr Gojković.

KC VOJVODINE IMA VIŠE OTPUŠTENIH PACIJENATA, NEGO ONIH NA LEČENJU

Turkulov je rekla da u KC Vojvodine danas po prvi put ima više otpuštenih nego što su na lečenju.

foto: Tanjug printscreen

-U ovom trenutku je 97 na lečenju, a 99 je izlečeno. Upravo svi pacijenti koji su preležali infekciju posle nekog perioda stvaraju antitela i mogu potencijalno biti donori plazme u terapijske svrhe - rekla je Turkulov.

Kako kaže, vrši se prikupljanje podataka od izlečenih kako bi mogla plazma da se iskoristi u terapijske svrhe.

Dr Gojković je rekao da postoje stroge indikacije za testiranje i da sve zahteva ozbiljnu stručnu kompentenciju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.