KROV NAD GLAVOM: Siledžije iz Levijatana napali romsku decu, porodici Garip oteli psa uz pretnje i uvrede!
U životu porodice Garip, ovo je samo još jedna u nizu nepravdi, Foto: Za krov nad glavom

SRAMNO

KROV NAD GLAVOM: Siledžije iz Levijatana napali romsku decu, porodici Garip oteli psa uz pretnje i uvrede!

U životu porodice Garip, ovo je samo još jedna u nizu nepravdi

Objavljeno:

U četvrtak 9. aprila, pripadnici organizacije Levijatan napali su porodicu Garip sa Donjeg Dorćola i oduzeli im psa za kojeg su tvrdili da je ukraden. Na snimku koji su sami objavili na svojoj stranici vidi se kako iz dva parkirana kombija izlazi gomila muškaraca, i uz povike, pretnje i uvrede upućene maloletnim dečacima iz porodice Garip, oduzima jednog od njihovih pasa.

Ove siledžije neretko nazivaju Rome pogrdnim nazivima, "štetočinama", "belim medvedim", promovišu najgore stereotipe o njima, dehumanizuju ih, u svojim objavama ih tretiraju kao neljude, i pripisuju im dela koja oni ne čine, baš kao što su male Garipe optužili za krađu psa i za uzgajanje pasa zarad borbi. Uprkos teškim uslovima života, ova porodica spasila je sa ulice veliki broj kučića i mačića, deca su redovni đaci osnovne škole i miljenici čitavog Donjeg Dorćola.

Porodici Garip, posebno u ovakvoj situaciji, sada je potrebna pomoć svih nas. Pored javne osude nasilja i kažnjavanja nasilnika, tražimo i da se njihovo stambeno pitanje reši na duže staze. Opština Stari Grad i Grad Beograd moraju im obezbediti dom sa svim uslovima neophodnim za normalan život, dom u kojem će deca moći da uče, odakle će sutra moći da rade i u kojem će biti zaštićeni od nasilničkih hirova svakakvih siledžija i rasista, dom kakav zaslužju svi.

U životu porodice Garip, ovo je samo još jedna u nizu nepravdi. Na zimu 2018. godine, baš pred bioskopsku premijeru nagrađivanog filma u kojem deca iz ove porodice igraju glavne uloge, Banditi u potrazi za mamom, izbačeni su iz kuće u kojoj su živeli, koju je potom investitor srušio i na njenom mestu izgradio luksuznu zgradu. Garipi su tu kuću, uz veliku pomoć roditelja njihovih školskih drugova, sredili, uveli vodu i struju, i od ruiniranog mesta pretvorili je u dom. Iz takvog doma, izbačeni su njih petoro i ostavljeni da se snalaze u nekoliko metara kvadratnih, u kontejneru sa improvizovanim produžetkom od starih dasaka i kartona, bez struje i vode i bez uslova za normalan život.

foto: Za krov nad glavom

Njihovim mukama ni tu nije bio kraj, jer je i taj deo Dorćola došao na red za luksuznu, investitorsku gradnju, pa je opština krenula da ,,raščišćava" teren. Njihove prve komšije, porodica Osman, jesenas su uz pomoć policije izbačene iz svoje kuće koja je odmah potom pred njihovim očima porušena. Više puta od tada, porodici Garip je prećeno da će proći na sličan način.

Naši mali drugari Kristijan, Sunita, Edi, Emran, i njihov stari i bolesni otac Dina, ne zaslužuju život u nehigijenskim uslovima, u skučenom prostoru bez struje i vode i u stalnom strahu od izbacivanja na ulicu i iz takvog doma, a najmanje od svega zaslužuju da ih maltretiraju siledžije poput onih iz Levijatana, kojima je lažna borba za prava životinja paravan za širenje rasističke mržnje prema Romima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.