POČELA JE POSLEDNJA NEDELJA POSTA: Ovo je simbolika Velikog ponedeljka, EVO KAKO MORATE PROVESTI PRAZNIKE
Foto: EPA/SANJAY BAID

stiže nam najradosniji praznik

POČELA JE POSLEDNJA NEDELJA POSTA: Ovo je simbolika Velikog ponedeljka, EVO KAKO MORATE PROVESTI PRAZNIKE

Svakoga dana Strasne sedmice u hramovima su posebna bogosluženja, a budući da je vanredno stanje, liturgije se mogu pratiti i na internetu

Objavljeno:

Strasna sedmica je poslednja, sedma nedelja časnog posta, koja prethodi Vaskrsu. Ovu nedelju od Velikog ponedeljka do Velike subote pravoslavni vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju.

U crkvama se na bogosluženjima podseća na poslednje zemaljske dana Gospoda Isusa Hrista - njegovu izdaju, hapšenje i stradanje na krstu. Ova nedelja se zove strasna, jer na staroslovenskom reč strast znači stradanje, trpljenje i bol. Svakoga dana Strasne sedmice u hramovima su posebna bogosluženja, a budući da je vanredno stanje, liturgije se mogu pratiti i na internetu.

Sedma, poslednja sedmica pred praznik Vaskrsenja je Strasna ili Velika nedelja.

Na Veliki ponedeljak, crkva podseća na starozavetnog Josifa koga su braća prodala za 20 srebrenika, ali se on spasao i kasnije vladao Egiptom.

Prva 3 dana ove sedmice - ponedeljak, utorak i sreda, posvećeni su događajima iz života Spasitelja Isusa Hrista, tačnije najvažnijim propovedima, pre nego što je stupio na stradanje zbog isplate naših grehova.

Poslednja 3 dana posvećena su sledećim događajima: četvrtak - Judinoj izdaji, petak - osudi, raspeću na krst i smrti i subota - pogrebu, Hristovom silasku u ad radi oslobađanja duša ranije umrlih pravednika i prvoj najavi vaskrsenja.

Veliki ponedeljak Strasne ili Stradalne sedmice, posvećen je poslednjim događajima iz zemaljskog života Gospoda Isusa Hrista, koji je predskazan u životu stradalnog Josifa, sina starozavetnog patrijarha Jakova.

Poput Josifa, koga su braća iz zavisti bacila u jamu, a zatim ga prodala da bi on kasnije vladao Egiptom i Spasitelj je predat u ruke grešnika, osuđen, razapet i sahranjen, a posle Svoga Vaskrsenja vlada svetom. Pored uspomene na Josifa, starozavetnog stradalnika, služba ovoga dana posvećena je i prokletstvu smokve, koja je slika jevrejske sinagoge, koja je Spasitelja predala na smrt.

Tri pesme ο celomudrenom Josifu, praobrazu Gospoda Isusa Hrista, za službu ovoga dana napisao je Roman Slatkopevac, a ostale pesme sveti Andrej Kritski, sveti Jovan Damaskin i Kosma Majumski.

Bonus video:

(Espresom.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.