OVAJ SRPSKI MANASTIR JE VELIKA MISTERIJA: 2 FRESKE u njemu niko ne ume da objasni, kada ih vidite, znaćete zašto
Manastir Sukovo, Foto: Printscreen

PRAvo dobro spc

OVAJ SRPSKI MANASTIR JE VELIKA MISTERIJA: 2 FRESKE u njemu niko ne ume da objasni, kada ih vidite, znaćete zašto

Tajne i legende o nastanku ovog manastira sežu još od doba Rimljana

Objavljeno:
  • 10

Manastir Sukovo se nalazi 18 kilometara istočno od Pirota kod sela Sukova, na desnoj obali reke Jerme.

Nalazi se u podnožju brda zvanog Carev kamen. Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Pre drugog svetskog rata bio je muški, a sada je ženski manastir.

Tajne i legende o njegovom nastanku sežu još od doba Rimljana kada je ovo, navodno, bilo sveto mesto. Vek gradnje i ktitor manastira su nepoznati, dok je manastirska crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. Na osnovu malo sačuvanih podataka, zna se da je više puta rušen, kao i to da je živopisan 1606. godine.

Današnju manastirsku crkvu podigao je od 1857. do 1859. godine, po predanju, Sali-beg iz Pirota. On je na temeljima veoma stare crkve podigao novu, u znak zahvalnosti za ozdravljenje svog sina Emina, a živopis u njoj je urađen 1869. godine.

Ovaj, sadašnji manastir, krije i dve izuzetno zanimljive freske, jedinstvene u hrišćanskom svetu.

Zvuči neverovatno, ali u Sukovu se nalazi freska sveca koji je prikazan sa životinjskom glavom. U pitanju je Sveti Hristofor, a o tome odakle mu, kako neki misle magareća glava, postoje razne legende.

Jedna od njih kaže da je on poticao iz plemena ljudoždera, takozvanih psoglavih. U jednom ratnom pohodu, rimska vojska je naišla na ove neobične ljude, uhvatila jednog mladića i poslala ga u Rim. Tamo se mladić upoznao sa hrišćanstvom i pri krštenju dobio novo ime - Hristofor. Svojim životom i mučeničkom smrću zaslužio je status sveca.

Činjenica da je jednom u svom životu bio ljudožder verovatno je zaslužna za to što je u Sukovu prokazan sa životinjskom glavom.

U istom manastiru krije se još jedna misterija – Sukovo je dom Bogorodice sa krilima.

Pravila o tome ko u hrišćanskoj ikonografiji može da se prikaže sa krilima su veoma striktna - to su samo arhanđeli i Sveti Jovan Krstitelj kao onaj koji je najavio dolazak Isusa Hrista. Zbog toga je veoma čudnovato što u ovom manastiru postoji freska na kojoj krila ima i Bogorodica.

Iznad freske, međutim, postoji bledi natpis koji ovu misteriju možda malo rasvetljava. Piše:

“Da nas Bogorodica svojim krilima čuva i štiti od svih napada zloga koji pokušava da nas pokoleba u našoj veri”.

Na prostorima današnje Srbije živi se već desetinama vekova. Zbog toga mnoge tajne još čekaju da budu otkrivene i objašnjene. Neke od ovih misterija kriju i mnogobrojni manastiri rasuti širom naše zemlje. Sukovo je samo jedan od njih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media