DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ JE SAOPŠTILA NEŠTO ZAISTA ZASTRAŠUJUĆE: Posle ovog, NIKO NORMALAN neće napolje, ako ne mora
Darija Kisić Tepavčević, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

POJASNILA

DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ JE SAOPŠTILA NEŠTO ZAISTA ZASTRAŠUJUĆE: Posle ovog, NIKO NORMALAN neće napolje, ako ne mora

Ona je rekla da još nije u potpunosti razjašenjeno koliko dugo može da opstane u spoljašnjoj sredini, to jest da li se to meri satima ili danima

Objavljeno: 07.04.2020. 08:49h
  • 140

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je za korona virus karakterističan fenomen "ledenog brega", to jest većina inficiranih ili nema simptome respiratorne infekcije ili su to blaži oblici koji liče na prehladu.

"To znači da većina nas može nositi ovaj virus u sebi a da to ne zna. Znači, mi početkom pete nedelje imamo 1.908 potvredjenih slučajeva infekcije i barem pet do deset puta više inficiranih koji nisu prepoznati jer se osećaju dobro", rekla je Tepavčević, za današnje izdanje lista Blic.

Prema njenim rečima, treba biti svestan da svako može da nosi ovaj virus u sebi i zato je mera samoizolacije ključ uspeha, da bi se stvorili uslovi da se zaustavi put prenošenja i spreči da virus pređe na novu osetljivu osobu.

"Jako je bitno da shvatimo da virus SARS-CoV-2 ne može da opstane bez nas. Mi mu omogućavamo sredinu za opstanak, razmožavanje i dalje prenošenje", naglasila je Tepavčević.

Ona je rekla da još nije u potpunosti razjašenjeno koliko dugo može da opstane u spoljašnjoj sredini, to jest da li se to meri satima ili danima, ali da je jasno da se virus ne bi našao u spoljašnjoj sredini da ga inficirani čovek tu nije preneo".

"Najefikasniji način prevencije infekcije virusa SARS-CoV-2 je obezbeđivanje udaljenosti od minimum dva metra od potencijalnih rezervoara infekcije. Poslednih dana beležimo porast obolelih, ali je očigledno da su primenjene mere usporile tok epidemije", rekla je Tepavčević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media