DOKTOR KON NIKAD NIJE ZVUČAO OZBILJNIJE I ZABRINUTIJE: Vreme je da uradimo jednu stvar
On je rekao da se na društvenim mrežama mogu pročitati poruke protiv zabrana kretanja, Foto: Printscreen

SVE ZAVISI OD NAS

DOKTOR KON NIKAD NIJE ZVUČAO OZBILJNIJE I ZABRINUTIJE: Vreme je da uradimo jednu stvar

On je rekao da se na društvenim mrežama mogu pročitati poruke protiv zabrana kretanja

Objavljeno:

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas rekao da je "krajnje vreme" da se gradjani strogo pridržavaju smanjenja kontakata jer su današnje brojke posledica "onog od pre pet i sedam dana".

"Rezultate ove zabrane kretanja preko vikenda ćemo videti kroz, takođe četiri do sedam dana", rekao je Kon, na konferenciji za novinare, navodeći da je "neka mera potpunog distanciranja došla na dnevni red.

Kako je rekao, "bilo bi bolje da se svi ponašamo kao da je 24 časovni prekid kretanja i da se jednostavno tako ponašamo, da se samo kratko izlazi do prodavnice ako se mora i ništa drugo, na posao i nazad,", kao i da u tom slučaju možda i ne bi trebalo takvu meru donositi.

Prema njegovim rečima, da bi do toga došlo marao bi da prethodi jasan predlog struke i da se svi članovi tima usaglase, jer bi to bila "vrlo ozbiljna odluka i morali bi da budemo sigurni da bi ona dovela do naglog prekida transmisije zaraze", a takodje i da procenimo kolika bi bila šteta.

On je rekao da se na društvenim mrežama mogu pročitati poruke protiv zabrana kretanja i da je naročito štetno kada to dolazi od poznatih ličnosti.

Na pitanje o broju testiranih u regionu i da li je trebalo u Srbiji pristupiti masovnom testiranju, on je odgovorio "pitanje je šta se dobija masovnim testiranjem".

foto: Printscreen/covid19.rs

"Sada je pravi trenutak u našem slučaju, to što je to moglo da bude pre nedelju, dve, to je stvar koja će kasnije da se diskutuje zašto smo toliko trapavi bili da nismo mogli da krenemo, ali to nema nikave veze. Ništa nismo zakasnili, ako krenemo sad nismo zakasnili", rekao je Kon.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Darija Kisić Tepavčević je rekla je testiranje "izuzetno prošireno" kad se vidi koje se indikacije sada uzimaju, navodeći da se to čini i sa onima koji ih ne ispoljavaju ali se sumnja da su potencijalni rezervoari zazare. "Možemo i hiljadu ljudi da testiramo za 24 časa, u ovom momentu je i višestruko veći ali indikacija nije bilo i nadamo se da nećemo pokazati u potpunosti koliki nam je kapacitet", rekla je Kisić.

Srbija nije zakasnila sa masovnim testiranjem, tvrdi dr Predrag Kon i dodaje da je sada pravi trenutak za to.

Testiranje na korona virus u opštoj populaciji ima smisla tek kad prođe epidemija, rekao je Kon na pres konferenciji i objasnio: ''Ako krenemo sada, nismo zakasnili, ali zakasnićemo ako pustimo da se peta I šesta nedelja razviju do maksimuma''.

"Testirali se ili ne, sve zavisi od naših kontakata, i krajnje je vreme da prestanemo sa kontaktima i da tako omogućavamo virusu da se širi", izričit je epidemiolog.

Kon je rekao da su kod nas određene grupe za testiranje prema stepenu prioriteta i da su na prvom mestu hospitalizovani i zdravstveni radnici, zatim osobe koje imaju temperaturu višu od 38 stepeni i oni koji su bili u bliskom kontaktu sa potvrđenim slučajevima u periodu do 14 dana pre potvrde infekcije.

Kako kaže, u posebnoj grupi su oni koji imaju izrazite pridružene bolesti I naglasio da su oni posebno osetljivi i da je svaka povišena temperature kod njih indikacija za testiranje, kao i kašalj , kratkoća daha i otežano disanje.

U drugoj grupi su sve rizične kategorije, a u trećoj putnici i učesnici u međunarodnom saobraćaju.

foto: Youtube Printscreen/RTS Sajt - Zvanicni kanal

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je kazala da testiranje na korona virus nije moguće na lični zahtev, već samo na osnovu lekarskih indikacija.

Na konstataciju novinara da su pojedine zemlje u regionu testirale mnogo već broj građana, Kisić je rekla da to zavisi od nekoliko faktora, pre svega od momenta kada je nosilac virusa ušao u odrteđenu populaciju, kao i od dostupnosti testova i indikacija.

U nekim zemljama se testiranje plaća, pa se, kaže, radi masovnije, svakom ko plati, pa i više puta.

''U Srbiji se testiraju osobe koje imaju indikacije za testiranje, koje su proširene kako bi se otkrile one osobe koje nemaju znakove I simptome infekcije, ali za koje se sumnja da su potencijalni rezervoari infekcije ili asimptomatski nosioci'', rekla je Kisić.

Dodala je da smo na osnovu sadašnjeg broja testiranih pokazali da možemo da testiramo 1.000 osoba za 24 sata i naglasila da su u ovom trenutku kapaciteti našeg sistema višestruko veći.

,,To već sada možemo, I imamo više kapaciteta. Sve osobe koje su imale indikacije za testiranje su testirane'', podvukla je ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.