DOBILI STE OTKAZ U VREME VANREDNOG STANJA? Ovo su pravni saveti koje bi trebalo primeniti
Evo šta kaže advokat ako dobijete otkaz u toku vanrednog stanja, Foto: Profimedia

savet advokata

DOBILI STE OTKAZ U VREME VANREDNOG STANJA? Ovo su pravni saveti koje bi trebalo primeniti

Upitan o organizaciji posla u Ministarstvu, Đorđević je rekao da većina radi od kuće, da su im podeljena zaduženja, a da 30 odsto zaposlenih dolazi na posao

Objavljeno:

Mnogi radnici su zbog situacije koju je prouzrokovala pojava korona virusa zabrinuti za svoja radna mesta, dane provode u neizvesnosti i svakog dana postavljaju pitanja u iščekivanju odgovora koji će im rešiti dileme.

Očekuju zaštitu države, kao i pravnih službi u slučaju nepovoljne situacije, a kako bismo ih razrešili svih dilema, pozvali smo advokata Aleksandra Đorđevića koji je za portal Alo odgovorio na pitanja koja trenutno muče sve građane Srbije koji su u radnom odnosu

Šta zaposleni mogu da urade ukoliko su suočeni sa pretnjom otkazom u novim uslovima? Ista pravila važe tj. ista pravila koja su bila i pre uvođenja vanrednog stanja. Mere vanrednog stanja se odnose pre svega na uskraćivanje određenih prava i sloboda pojedinca kao fizičkog lica, ali jednim delom i npr. na ugostiteljsku delatnost kojoj je zabranjen rad upravo zbog zabrane okupljanja fizičkih lica.

Kakvi su zakonski propisi u vanrednoj situaciji? Mogu da urade potpuno isto, kao i da nije varedno stanje. To je najčešće u praksi Odgovor na upozorenje pre otkaza ugovora o radu, a potom pokretanje radnog spora.

Šta da u konkretnoj situaciji rade samohrani roditelji? Kako u vanrednom stanju zakonodavac-tj. parlament ne funkcioniše, Vlada najčešće donosi Uredbe i druge akte. U onom delu u kome te Uredbe na izvestan način "derogiraju" postojeće zakone, primenjivaće se Uredbe, ali samo dok traje vanredno stanje.

Koja pravila važe za državne, a koja za privatne firme? Na koji način radnici mogu zaštiti svoja prava?

Samohrani roditelji i radnici treba da se pozivaju na one odredbe Uredbi koje im "idu u korist", kao i na zanonske odredbe koje nisu menjane uredbama. Situacije su različite, i moze ih biti jako puno, ali za svaku konkretnu situaciju treba primeniti napred pomenutu strategiju.

Da li zaposleni ima pravo na novčanu naknadu u slučaju nezaposlenosti?

Ukoliko se radi o situaciji "prinudnog odmora", onda se isplacuje 60% prosecnog ličnog dohotka. Ukoliko je "nezaposlenost" nastupila usled zabrane rada koju je propisala država onda se mora videti kako je to predviđeno ugovorom o radu kod poslodavca ili kolektivnim ugovorom. U svakom slučaju zaposleni u slučaju otkaza, mogu da se obrate i inspekciji rada.

Da li je poslodavac u obavezi da obezbedi maske i rukavice i ostale stvari, usled novonastale situacije, a zbog bezbednosti na radu?

U svakom slučaju je to preporučljivo ( to sam čak i ja uradio u advokatskoj kancelariji), ali postoje i poslodavci koji po Uredbi Vlade Srbije moraju da obezbede takve uslove.

Podsetimo, ministar Zoran Đorđević je rekao da su mere koje je predložio Vučić stimulans za poslodavce da nastave normalno poslovanje. Kaže da je Vučić jasno rekao da će država preuzeti deo tereta za radnike.

- To je odgovor svima šta će država da uradi. Država nikoga neće ostaviti na cedilu - rekao je Đorđević i naglasio da će mere omogućiti i zamajac za privredu i njen oporavak kada se izađe iz krize.

Ministar je istakao da je Vučić jasno rekao da poslodavci koji su otpuštali radnike neće moći da dobijaju pomoć države.

- Vodimo evidenciju. Inspektorat rada radi redovno svoj posao, izlaze na teren na svaku primedbu. Kad se ovo završi objavićemo i registar onih koji su kršili radno pravo - poručio je ministar.

On je naveo da se u pojedinim slučajvima, pored novčane kazne, pokreću i prekršajne i krivične prijave. Naveo je da je odlazak na neplaćeno stvar sporazuma poslodavca i radnika i precizirao da to ne može biti učinjeno bez saglasnosti zaposlenog, jer je u suprotnom reč o kršenju zakona.

Upitan o organizaciji posla u Ministarstvu, Đorđević je rekao da većina radi od kuće, da su im podeljena zaduženja, a da 30 odsto zaposlenih dolazi na posao.

Naveo je da se tako izašlo u susret onim kategorijama radnika koji su u ranjivoj grupi stanovništva.

U privatnom sektoru to nije bilo moguće naložiti i Ministarstvo je svojo organizacijom rada dalo primer kako to može da funkcioniše", kaže Đorđević.

Kako je rekao, Ministarstvo je osnovalo i viber zajednicu čija je ideja da građani u pravo vreme dobiju pravu informaciju o njihovim pravima u oblasti rada.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.