NOVO UPUTSTVO ZA VERNIKE SPC! Pročitajte ga OBAVEZNO!
Crkva, ilustracija, Foto: Marina Lopačić

Reakcija iz SPC

NOVO UPUTSTVO ZA VERNIKE SPC! Pročitajte ga OBAVEZNO!

Crkva neće prekidati služenje svete liturgije niti prestati da pričešćuje vernike, jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati: ona predstavlja osnovu naše vere!

Objavljeno: 15:32h

Nakon novog upustva Srpske pravoslavne crkve u hramovima se danas služila liturgija bez prisustva vernika, a manji broj vernika je, ipak, došao ispred hramova da odsluša liturgiju uglavnom poštujući propisano rastojanje od dva metra.

Tako se u Crkvi svetog Nikole u Višnjici okupio mali broj vernika ispred crkve kako bi ispratili liturgiju pošto su vrata bila otvorena.

SPC je u subotu saopštila da će primeniti preporuke Vlade Srbije vezano za vršenje obreda u verskim objektima i na otvorenom prostoru bez prisustva vernika, ali da neće prekidati služenje liturgije niti prestati da pričešćuje vernike.

- Crkva neće prekidati služenje svete liturgije niti prestati da pričešćuje vernike, jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati: ona predstavlja osnovu naše vere. To konkretno znači da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik (ili sveštenici) sa đakonom, pojcima i crkvenjakom - navedeno je u saopštenju Svetog Arhijerejskog Sinoda.

SPC je apelovala na vernike starije od 65 godina, kao i mlađe slabijeg opšteg zdravstvenog stanja i slabijeg imuniteta, da se narednih dana i nedelja uzdrže od dolaska u hramove na bogosluženja.

Vernicima poručuju da bogosluženja prate putem televizijskog i radio-prenosa i crkvenih internet-stranica, a da se sa svojim parohom blagovremeno dogovore o terminu pričešća u svom domu.

SPC kaže da će ostala činodejstva, naročito krštenja, biti odložena do normalizacije stanja i preporučuju da se sahrane vrše sa što manjim brojem prisutnih.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.