NEDIĆ JE HEROJ KOJI SE ŽRTVOVAO DA BI SPASIO SRBE: Ovo je Srbija čula na NASTAVI NA DALJINU!
Nedić je bio na čelu takozvane Vlade nacionalnog spasa od avgusta 1941. do oktobra 1944. godine, Foto: Printscreen

revizija istorije?

NEDIĆ JE HEROJ KOJI SE ŽRTVOVAO DA BI SPASIO SRBE: Ovo je Srbija čula na NASTAVI NA DALJINU!

U obrazloženju odluke je navedeno da Nedić nakon kapitulacije nije sproveden u zarobljeništvo već je bio u kućnom pritvoru u Beogradu

Objavljeno: 11:21h

Decenijama se u Srbiji govori o reviziji istorije. Da li vremenska distanca i društveni događaji mogu da dovedu u pitanje nekada jasnu razliku između jugoslovenskih partizana - antifašista i drugih vojnih snaga koje su sarađivale sa neprijateljem?

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prošle godine rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je odbijen zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića.

Podsetimo, Viši sud u Beogradu je u julu 2018. godine odbio kao neosnovan zahtev za rehabilitaciju predsednika kvislinške Vlade Srbije tokom Drugog svetskog rata Milana Nedića.

Nedić je bio na čelu takozvane Vlade nacionalnog spasa od avgusta 1941. do oktobra 1944. godine, u vreme nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Rešenjem Apelacionog suda u Beogradu od 10. aprila 2019. godine odbijena je kao neosnovana žalba predlagača i potvrđeno prvostepeno rešenje, saopšteno je iz tog suda.

U obrazloženju odluke je navedeno da Nedić nakon kapitulacije nije sproveden u zarobljeništvo već je bio u kućnom pritvoru u Beogradu i da je u drugoj polovini avgusta 1941. godine prihvatio ponudu da stane na čelo Vlade Srbije. Nemci su se odlučili za generala Nedića jer su agenti Gestapoa pronašli "originalni memorandum" koji je 1. novembra 1940. godine Nedić uputio knezu Pavlu zastupajući opravdanost prijateljstva i saradnju sa Nemačkom.

Međutim, ova odluka izgleda nije bila dovoljno dobra za udžbenike istorije, pa tako naša deca o Nediću uče savim drugačiju priču.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.