NOVO SUNCE IZLAZI IZ OBLAKA, IMAJMO POVERENJA U HITLERA: Ove reči je rekao poznati srpski političar!
Sada sa mnogo više optimizma i poverenja gledam u budućnost Srbije, Foto: Printscreen

jasna poruka

NOVO SUNCE IZLAZI IZ OBLAKA, IMAJMO POVERENJA U HITLERA: Ove reči je rekao poznati srpski političar!

Da bismo pokušali dati što objektivniju sliku o liku i delu ovog čoveka, hajde da govorimo jezikom nespornih činjenica

Objavljeno:

Kakvo mesto u našoj istoriji zauzima Milan Nedić? Zašto ga jedni toliko uzdižu, a drugi, pak, toliko ruže? Da li je on bio „srpska majka“ ili maćeha?

„Zločinac“, „heroj“, „fašista“, „rodoljub“, „krvnik“, „spasilac“, „dželat“, žrtva“. Ovakvi i slični uprošćeni vrednosni sudovi dominiraju našom javnom scenom povodom aktuelnog procesa eventualne rehabilicacije generala Milana Nedića. Kao što se može primetiti, oni se najčešće donose ostrašćeno, „vrele glave“, uglavnom birajući navedene termine u skladu sa svojim ideološkim opredeljenjima, pritom zanemarujući istorijski kontekst u kojem je poslednje četiri godine života proveo general Nedić. Da bismo pokušali dati što objektivniju sliku o liku i delu ovog čoveka, hajde da govorimo jezikom nespornih činjenica.

Milan Nedić ovako je besedio u poruci upućenoj srpskom narodu putem radija i štampe, nakon posete Hitleru 19.9.1943:

- Sada sa mnogo više optimizma i poverenja gledam u budućnost Srbije i srpskog naroda. Novo sunce izlazi iz oblaka da ogreje i obraduje napaćeni srpski narod. Imajmo poverenja u nemački Reich i nastavimo sa našim nacionalnim i ispravnim stavom, boreći se protivu crvene kuge sa Istoka, a čuvajući i braneći po svaku cenu red i mir, steknimo pravo da učestvujemo u organizaciji nove Evrope koju stvara Nemačka - kazao je Nedić.

Da li je ovo dovoljan dokaz njegove političke opredeljenosti?

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.