EVO ZAŠTO TREBA DA UČINITE MAKAR JEDNO DOBRO DELO DO VASKRSA: Dok se posti mora se biti...
To ne mora da se odnosi samo na pomoć u odeći, nocu i hrani, Foto: Nemanja Pančić/ Ilustracija

običaji

EVO ZAŠTO TREBA DA UČINITE MAKAR JEDNO DOBRO DELO DO VASKRSA: Dok se posti mora se biti...

Postim, što se kaže, po meri moje duše

Objavljeno: 14:51h

Crkvena zvona odzvonila su za početak Vaskršnjeg posta koji traje četrdeset dana. To je period kada se pravoslavni vernici uzdržavaju od ružnih misli i jake, mrsne hrane i pored telesnog mnogo je važniji upravo taj duhovni post.

Postim, što se kaže, po meri moje duše. Onako i kada ja to osetim, ne na silu. U svakom slučaju ništa ne znači ako se trudimio da ne jedemo meso, sir i jaja, ako nam misli i dela nisu u skladu sa Božijim zapovestima i ako činimo stvari koje povređuju druge. Post nam služi da okajemo svoje grehe i približimo se Bogu”, kaže Ranka Janković iz Čačka koja je jutros započela veliki Vaskršnji post.

Prema rečim sveštenih lica, svaki pravoslavac bi trebalo da posti i pričesti se bar jednom godišnje, jer na taj način održava svoju veru u Isusa Hrista. “Jedan jako bitan elemenat svakog posta koji je u zadnje vreme pomalo zaboravljen jeste milosrđe. Danas u ova teška vremena milosrđe nam je preko potrebno, kao i to da činimo dobra dela. To ne mora da se odnosi samo na pomoć u odeći, nocu i hrani već može značiti i dobar savet, slušanje i razumevanje problema drugih judicial”, izjavio je za RINU sveštenik u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, Slobodan Jakovljević. U neka davna vremena kad se nije imalo, postilo se samo na hlebu i vodi. A sada je situacija poprilično drugačija i sve što zamislite vešti majstori mogu da naprave tako da bude i posno i ukusno. Na meniju se najčešće nalazi i riba, a u Čačku se najviše jedu pastrmka, šaran i oslić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.