VELIKI SKANDAL, SVEŠTENIK SPC JOVAN SNIMLJEN KAKO KRADE NOVAC SA OLTARA! Kamere su zabeležile SVE! (VIDEO)
Zanimljivo da je upravo sveštenik Jovan Marjanac odigrao značajnu ulogu u obračunu sa trojicom episkopa u Americi, Foto: Printscreen

da li je ovo realno?

VELIKI SKANDAL, SVEŠTENIK SPC JOVAN SNIMLJEN KAKO KRADE NOVAC SA OLTARA! Kamere su zabeležile SVE! (VIDEO)

Kamere su u septembru zabeležile sveštenika Jovana Marjanca, inače drugog čoveka kanadske eparhije i desnu ruku vladike Mitrofana, dok čini kažnjivo delo

Objavljeno:

Na snimku se vidi kako se sveštenik Jovan Marjanac nedolično ponaša u hramu i krade novac vernika, no uprkos tome on je ostao na funkciji sekretara episkopa Mitrofana.

Nedavno obelodanjen slučaj krađe novca vernika sa oltara crkve Sabora svih srpskih svetitelja u Misisagi kod Toronta izazvao je nevericu u najvećoj srpskoj zajedinici u Kanadi. Kamere su u septembru zabeležile sveštenika Jovana Marjanca, inače drugog čoveka kanadske eparhije i desnu ruku vladike Mitrofana, dok čini kažnjivo delo.

Nemili čin se desio u septembru 2019. godine, ali je, prema rečima upućenih u crkvene prilike, sve bilo zataškano.

Snimak sa skrivene kamere u Crkvi Svih Srpskih Svetitelja u Misisagi u Eparhiji Kanadskoj, napravljen je posle prvobitne sumnje da novac koji kao prilog ostavljaju vernici misteriozno nestaje, nakon konsultacija sa advokatima i po zakonima provincije Ontario i države Kanade. Na snimku se vidi kako se sveštenik Jovan Marjanac nedolično ponaša u hramu, no uprkos tome on je dalje na funkciji sekretara episkopa Mitrofana.

foto: Printscreen

Zanimljivo da je upravo sveštenik Jovan Marjanac odigrao značajnu ulogu u obračunu sa trojicom episkopa u Americi. Navodno, razlozi za njegovu kampanju u kojoj je vladike Longina, Maksima i Irineja optužio i kod vladike Mitrofana oklevetao da pokušavaju da otcepe Srpsku pravoslavnu crkvu u Americi leži u tome što je svojevremeno proteran iz crkve na Riveru, posle čega je pristupio raskolničkoj parohiji na Delaveru.

Zanimljivo da je sveštenik Edin Bernard Jovan Marjanac menjao ime tri puta. Pravoslavnoj veri ga je priveo i krstio protojerej Vasilije Tomić. Prota Tomić ga je, kao ambicioznog, postavio za tutora u svojoj crkvi na Riveru. Međutim, pošto je otkrio da iz parohije nestaje novac, proterao ga je odatle. Jovan (Edin) je tada u očaju pristupio raskolničkoj parohiji na Delaveru i tu dobio pokrovitelje koji su ga školovali, pa je postao magistar teologije Moskovske duhovne akademije.

Episkop Georgije ga je 23. novembra 2013. godine rukopoložio u čin jereja pa je Marjanac naznačen za službu u Sadberiju, u obnovljenoj parohiji u istočnom predelu provincije Ontario.

Nakon kanonske smene vladike Georgija na tron kanadske eparhije 2016. godine dolazi vladika Mitrofan, koji sa svojim posilnim Marjancem kreće u projekat biznisa sa svećama. Osnovali su mini-fabriku u krugu manastira i doveli sinovca vladike Mitrofana, đakona Radovana Kodića, da bude upravitelj ovih dobara.

Jovan Marjanac je, po kazivanju ljudi iz Eparhije, vešto manipulisao vladikom Mitrofanom i vodio sve glavne poslove u kanadskoj eparhiji. Vršio je premeštaje sveštenika po svojoj volji, pretio onima koji su pokazivali otpor. Koristeći narušeno zdravlje episkopa, koji boluje od Parkinsonove bolesti, Marjanac je sebi izdejstvovao nameštenje za starešinu najvećeg hrama u Eparhiji u Misisagi, ostajući i dalje sekretar Eparhije kanadske.

Krajem decembra 2017. godine, u vreme Božićnog Posta, Vladika Georgije, koji je kanonski udaljen sa trona Kanadske Eparhije, primio je pismo od advokata u kojem je traženo da prenese vlasništvo nad eparhijskom kućom u kojoj je živeo na novoregistrovanu kompaniju pod nazivom 2611775 Ontario Inc i to u roku od samo nekoliko dana.

Pregledom registra kompanija brzo je utvrđeno da je osnivač i jedini vlasnik ove novoregistrovane kompanije niko drugi nego Jovan Marjanac. Navodno, Vladika Mitrofan o ovome nije znao ništa. Međutim, ni pokušaj krađe eparhijske kuće (u kojoj boravi vladika Georgije), niti najnovija krađa crkvenog novca i nedolično ponašanje u oltaru, nisu bili dovoljni razlozi za sankcionisanje Jovana Marjanca. I dalje je sveštenik, i dalje je sekretar Kanadske Eparhije i desna ruka episkopa.

Kao čovek koji je najviše potpirivao vatru oko navodnih “separatističkih problema” u SPC u SAD, sada dolazi na Sabor u Klirvoter na Floridi u pratnji vladike Mitrofana, gde će se suočiti sa vladikama protiv kojih je vodio kampanju. Kako će taj susret proći, saznaćemo u danima vikenda, kada počne zasedanje Sabora, kome će prisustvovati i patrijarh Irinej.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CetinjeInfo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.