SJAJNA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE: RFZO objavio koje sve terapije će biti BESPLATNE za građane Srbije
Nove terapije, Foto: Nemanja Nikolić

besplatne terapije

SJAJNA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE: RFZO objavio koje sve terapije će biti BESPLATNE za građane Srbije

U budžetu za 2020. godinu izdvojeno je dodatnih sredstva od pet milijardi dinara, dok je, na primer, 2016. godine izdvojena milijarda- rekla je Škodrić

Objavljeno:

Vlada Srbije usvojila je juče novu listu lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) na kojoj je prvi put najsavremenija inovativna terapija za karcinom pluća, multiplu sklerozu, a na listi su i najnoviji lekovi za karcinom prostate i melanom.

Nakon usvajanja ide procedura javne nabavke, tako da će lekovi biti dostupni pacijentima za tri meseca.

Vršilac dužnosti direktora RFZO Sanja Škodrić rekla je ranije da su sredstva koja su izdvojena za ovu godinu značajno veća u odnosu na prethodne.

- U budžetu za 2020. godinu izdvojeno je dodatnih sredstva od pet milijardi dinara, dok je, na primer, 2016. godine izdvojena milijarda - navela je ona.

Takođe, Ministarstvo zdravlja saopštilo je juče da se lek "euthyrox" nalazi u prometu, da ga ima u apotekama u svim dozama. Kako je navedeno, za probleme u snabdevanju u proteklom periodu krivicu snosi dobavljač.

- Obaveštavamo javnost da su, prema najnovijim informacijama dobijenim od nosioca dozvole za lek Euthyrox, farmaceutske kompanije Merck, novoproizvedene serije leka Euthyrox u dozama od 25mcg, 50mcg, 75mcg, 100mcg i 150mcg uvezene i nalaze se u prometu, odnosno u apotekama, te nestašica nema - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Inače lek Euthyrox uzimaju pacijenti koji imaju smanjenu funkciju štitne žlezde. Kompanija Merck redovno snabdeva tržište Srbije lekom Euthyrox i nastaviće da ga snabdeva, saopštavaju iz ovog preduzeća.

Kratkoročne deficitarnosti pojedinih doza leka Euthyrox posledica su povećane potražnje na globalnom tržištu kao i u Srbiji. Trenutna deficitarnost posledica je stvaranja zaliha leka kod pacijenata. Kompanija Merck je na globalnom nivou preduzela sve neophodne korake i angažovala je dodatne proizvodne kapacitete tako da odgovori na povećane potrebe tržišta, ističu.

Dodatne količine leka Euthyrox za Srbiju koje bi stabilizovale tržište očekuju se tokom marta. Razloga za zabrinutost nema, jer će kompanija Merck nastaviti redovno snabdevanje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.