SRBIJA KONAČNO DOBIJA INOVATIVNU TERAPIJU ZA OVU BOLEST! Ovo je sjajna vest ZA SVE PACIJENTE
Lekovi, Foto: AP

BITNE VESTI

SRBIJA KONAČNO DOBIJA INOVATIVNU TERAPIJU ZA OVU BOLEST! Ovo je sjajna vest ZA SVE PACIJENTE

Upravni odbor RFZO-a je u petak usvojio novu listu na kojoj je nekoliko inovativnih terapija, a sledi usvajanje liste u Vladi Srbije

Objavljeno:

Republicki fond za zdravstveno osiguranje usvojio je novu pozitivnu listu lekova na koju su prvi put uvrštene najsavremenije inovativne terapije za karcinom pluća, multiplu sklerozu i druge bolesti, a v.d.direktora RFZO-a Sanja Radojević Škodrić kaže da se očekuje da u drugoj polovini godine bude uvedena i inovativna terapija za hepatitis C.

Kako kaže, država je u budžetu za 2020.godinu za inovativne terapije obezbedila pet milijardi dinara što su, prema njenim rečima, do sada najveća dodatna sredstva za tu vstu lečenja.

Upravni odbor RFZO-a je u petak usvojio novu listu na kojoj je nekoliko inovativnih terapija, a sledi usvajanje liste u Vladi Srbije.

- RFZO u poslednje dve godine kontinuirano stavlja inovativne lekove na listu. Postojala je pauza od cetiri-pet godina sve do 2016.godine kada su inovativni lekovi ponovo stavljeni na listu, a krajem 2018.godine doneli smo odluku da na svakoj listi stavimo neki inovativni lek - kaže Sskondrić za Tanjug.

Ističe da su na novoj listi inovativni lekovi za karcinom pluća i multipla sklerozu i da je broj obolelih od ove dve bolesti veliki, te da su sredstva koja su izdvojena za ovu godinu značajno veća u odnosu na prethodne.

- U budžetu za 2020.godinu izdvojena su dodatna sredstva od pet milijardi dinara, doku je, na primer, 2016.godine izdvojena milijarda dinara. U toku su pregovori da se u drugom delu godine uvede i inovativna terapija i za hepatitis C - navela je Sskondrić.

Dodala je da je uvedena inovativna imunološka terapija za metastatski nesitnoćelijski karcinom pluća, za koju je dodeljena Nobelova nagrada, a kojom se vreme preživaljavanja pacijenata produžava sa osam na 30 meseci, a istovremeno povećava i njihov kvalitet života.

Kako je objasnila, imunološka terapija deluje potpuno drugačije u odnosu na klasičnu terapiju citostaticima koji ubijaju ćelije tumora, ali i zdrave ćelije.

- Zato su neželjeni efekti često veliki, dok imunološka ubija samo tumorske ćelije, a pacijenati imaju minimalne neželjene efekte. Pacijenti na inovativnoj terapiji mogu normalno da žive i rade, njihivo opšte stanje je mnogo bolje nego pacijenata koji se leče citostaticima - navela je Sskondrić.

Naglasila je da sa primenom te terapije treba biti oprezan i da će se prilikom odabira pacijenata primenjivati posebni testovi kako bi se znao efekat terapije.

- I kada se primeni terapija, neophodno je da se prati nnjen efekat za šta, takođe, potrebne specifične analize - dodala je Sskondrić.

Takođe, inovativni lekovi uvedeni su za pacijente sa multipla sklerozom kojih u Srbiji, kako kaže, ima oko devet hiljada.

Napominje da se povećava broj pacijenata koji se će lečiti klasičnom terapijom interferonima, ali i da je uvedena savremena terapija koja do sada nije bila obezbeđena pacijentima.

- Broj obolelih od multipla skleroze koji će se lečiti o trošku države, bilo klasičnom ili inovativnom terapijom, povećan je za 1300. Da se dostigne taj broj pacijenata bilo je potrebno oko 15 godina , tako da je ovo povećanje značajan pomak. Ni u drugim državama se svi oboleli od multipla skleroze ne leče ovim terapijama, a trudićemo se da taj broj povećavamo iz godine u godinu - rekla je Sskondrić.

Dodaje da je se inovativna terapija je ne može primenjivati kod svih pacijenata koji se leče interferonima i da će struka odrediti kriterijume za primenu inovativne terapije.

Naglašava da su na listi i inovativni lekovi za metastatski melanom i za karcinom prostate.

- Pacijentima sa BRAF pozitivnim metastaskim melanomom biće dostupna kombinovana terapija koja predstavlja svetski trend u lečenju. Takođe, pacijentima sa karcinomom prostate sada inovativna terapija je bila dostupna posle primenjene hemioterapije, a sada će je dobijati i pre, čime se značajno produžava životni vek pacijenta - objašnjava Sskondrić.

Dodaje da će sve uvedene inovativne terapije osiguranicima biti dostupne za početkom aprila.

Prema njenim rečima, na pozitivnoj listi RFZO trenutno je oko 2.500 lekova, a cene lekova nisu korigovane.

- Prioritet ove liste je stavljanje najsavremenijih i najskupljih inovativnih terapija. Stavljanje inovativnih lekova na listu je izazov za mnoge razvijene zemlje, a nijedna za sada ne obezbeđuje o svom trošku sve inovativne terapije - ističe Sskondrić.

Kada je reč o terapijama za retke bolesti, a koje nisu na pozitivnoj listi RFZO, napominje da država i za lečenje pacijenata sa takvim bolestima izdvaja sve veća sredstva.

U 2012.godini za retke iolesti bilo je izdvojeno 138 miliona dinaram, a budžetu za 2020.godinu opredeljeno je 2,5 milijardi dinara što je, kako ocenjuje, značajan pomak.

- Sada smo uveli lečenje retkog tumora, tzv.neuroblastoma, kod dece koja su se do do sada lečila u inostranstvu, a sada će moći u Srbiji, što je od neprocenjive važnosti za njih i njihove porodice - navodi Škondrić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.