KAKVA TUGA, NASTRADAO I IGOR POSLE DOBRILE! Užasan kraj za pticu koja je bila SIMBOL SRBIJE! (FOTO)
U jesen 2019. vraćen je u prirodu, Foto: Printscreen

tuga

KAKVA TUGA, NASTRADAO I IGOR POSLE DOBRILE! Užasan kraj za pticu koja je bila SIMBOL SRBIJE! (FOTO)

Beloglavi sup spada u najznačajnije u jednu od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde na području Srbije

Objavljeno: 07:19h

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica objavila je na društvenim mrežama tužnu informaciju.

- Naš član i prekaljeni terenac Brano Rudić 31.12.2019. pronašao je leš beloglavog supa poznatijeg kao "Igor" kod brane na Uvačkom jezeru. Ova ptica je bila obeležena metalnim prstenom, krilnom markicom, a ranije i satelitskim odašiljačem. Ova jedinka izlegla se 2016. godine na Uvcu. Kao mladunac povredio je krilo, pa je gotovo tri godine bio na oporavku u zoo vrtu Palić. U jesen 2019. vraćen je u prirodu. Ptica je pronađena ispod dalekovodne linije od 110 kV, pa opravdano sumnjamo da je razlog uginuća sudar sa žicama dalekovoda, tj. kolizija - napisali su u saopštenju.

Podsetimo, beloglavi sup spada u najznačajnije u jednu od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde na području Srbije. Njegova uloga u lancu ishrane u ekosistemu je jedinstvena i nezamenljiva, jer su mu isključiva hrana uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza i na taj način čini ''prirodnu reciklažu''. 1994. godine ova ptica je zaštićena zakonom i tako je kolonija ove jedinstvene vrste ptica postala najveća na Balkanu i jedna od najvećih u Evropi. Treba istaknuti da su se na područje rezervata prethodnih godine vratile još dve vrste orlova lešinara koje su nekada nastanjivale ovo područje. Reč je o crnom lešinaru i beloj kanji . Područje rezervata naseljavaju i orao belorepan, suri orao, orao mišar, orao zmijar, kao i brojne vrste jastrebova i sova, ali i drugih ptica.

Podsetimo, početkom decembra čuvari Specijalnog rezervata "Uvac" pronašli su leš ženke beloglavog supa Dobrile.

Čuvari u rezervatu pronašli su Dobrilu između četiri stabala. Pretpostavljaju da je ona izgubila visinu tokom leta, pala i ostala zaglavljena među granama, prenosi RTS.

Igor i Dobrila su bili najpoznatiji par beloglavih supova u Srbiji i predstavljali su, na neki način, simbole naše zemlje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.