OVAKO SE NEKAD PROSLAVLJAO SVETI SAVA: Knjaz Miloš surovo je kažnjavao svakoga ko prekrši OVA pravila
Knez Miloš Obrenović i Sveti Sava, Foto: Wikipedia

praznik

OVAKO SE NEKAD PROSLAVLJAO SVETI SAVA: Knjaz Miloš surovo je kažnjavao svakoga ko prekrši OVA pravila

Širenje kulta Svetog Save nije uspeo da zaustavi ni Sinan-paša spaljivanjem njegovih moštiju. Knez Miloš 1827. godine uveo je obavezu praznovanja ovog sveca, a kazne za nepoštovanje srpskog prosvetitelja bile stroge

Objavljeno:

Koliko je Sveti Sava bio značajan za srpsku crkvu, državu i narod pokazalo se neposredno posle njegove smrti. Njegov izuzetan kult nije samo poštovan kod pravoslavnih hrišćana, već i kod katolika i Jevreja, a posebno domaćih muslimana koji su dolazili pred njegove mošti kako bi se lečili i našli duhovni mir. Nakon paljenja njegovih moštiju po naredbi Sinan – paše, kako bi Savin kult bio uništen, pokazalo se da je time postao veći i čvršći među srpskim narodom.

O Rastku Nemanjiću – Svetom Savi u narodu su ispredane mnoge legende bio je i ostao možda najznačajnija ličnost srpske srednjovekovne države i kulture jer se izborio za autonomiju Srpske pravoslavne crkve, što je presudno uticalo na učvršćivanje i očuvanje državnosti Srbije.

Od prve polovine 19. veka Sveti Sava se obavezno proslavljao u srpskom narodu kao školska slava i kao zaštitnik zanata i zanatlija.

Proslavljanje uspomene i praznika Svetog Save počelo je zvanično u tursko vreme. Tada je ovo već postao narodni običaj i to prvo u krajevima u kojima je bilo bitno napraviti više kulturnu nego političku razliku između Srba i Turaka.

U okvire države proslavljanje života i dela Svetog Save uveo je knez Miloš Obrenović 5. februara 1827. godine. On je naredbom dan Svetog Save proglasio neradnim, a one koji ne bi došli u crkvu ili bi pokušali da otvore dućane na taj dan kažnjavao je da “ne samo globu crkvi plate, no i apsom i telesnom kaznom kaštigovani budu”.

Namesništvo kneza Mihaila Obrenovića otišlo je korak dalje i 2. januara 1840. godine Svetog Savu proglasilo školskim zaštitnikom. Tada su prvi put u školama uvedene proslave i svečane akademije koje su ostale nezaobilazan deo ovog praznika sve do današnjih dana.

Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu, odlukom Sovjeta Knjaževstva Srbskog i iste godine – 1840. proslavljan u Kragujevcu i Beogradu.

U odluci Popečiteljskog presvještenija predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za patrona svih naših škola i da se od tada mora svečano proslavljati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Opanak.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.