AKO IMATE OVE SIMPTOME, to je verovatno zbog zagađenog vazduha
AKO IMATE OVE SIMPTOME, to je verovatno zbog zagađenog vazduha, Foto: Emilija Jovanović

kritično

AKO IMATE OVE SIMPTOME, to je verovatno zbog zagađenog vazduha

Vazduh koji vidimo, smog i čađ koju udišemo, zagađenje o kojem bruji cela Srbija

Objavljeno:
  • 1

Ako kašljucate, imate plitak dah, grebe vas grlo ovih dana, suze vam oči, a niste prehlađeni niti imate neki virus, moguće je da imate prve simptome neke od tegoba zbog zagađenog vazduha.

Vazduh koji vidimo, smog i čađ koju udišemo, zagađenje o kojem bruji cela Srbija... ljudsko telo jednostavno ne može da bude imuno na sve to, a sve je više onih koji osećaju razne tegobe, a "nije im ništa".

- Kašljucate li dok šetate gradom, a nemate prehladu ili grip? - postavio je pitanje jedan od korisnika društvenih mreža na koje se javio veliki broj ljudi.

Svi su vrlo brzo potvrdili ovaj simptom i kod sebe, a mi smo pitali pulmologe zbog čega se tako osećamo i koji su još simptomi koje nam ukaziju da nam zagađenje smeta.

- Vrlo je moguće da je kašalj izazvan zagađenjem. U Srbiji je ovih dana ogromna magla izgrađena od sumpor-dioksida i azot oksida koji u kontaktu sa vlagom iz vazduha stvara kiselinu - navodi za "Blic" pulmolog doktorka Tanja Radosavljević koja dodaje da takva kombinacija iritira i najzdravije građane.

Pored ovih postoji niz drugih simptoma koje sleduju nakon prethodnog perioda kada su se ponovo upalile lampice da je vazduh ekstremno zagađen.

- Prvo se javlja hronični kašalj, peku vas oči i nos, grebe grlo, a posle nekoliko dana dolazi do upornog šlajma koji danima iskašljavate - pojašnjava pulmolog dr Branimir Nestorović.

Podsetimo, prema rezultatima opsežnog istraživanja Globalnog saveza za zdravlje i zagađenje (GAHP), Srbija je prva u Evropi po smrtnosti do posledica zagađenja, ponajviše zbog zagađenog vazduha, ali i deveta u svetu, čak i ispred Indije.

Više od 6.000 smrtnih slučajeva godišnje pripisano je zagađenju vazduha u Srbiji, a od toga gotovo 2.000 građana izgubi život u Beogradu, podaci su Svetske zdravstvene organizacije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media