STEFAN NE IDE U 8. RAZRED JER IMA LEUKEMIJU! Drugare dugo ne viđa, BRAT POKUŠAVA DA MU SPASI ŽIVOT, TO MOŽEMO I MI
Stefan ima leukemiju, Foto: Leuka

TEŠKO DETINJSTVO

STEFAN NE IDE U 8. RAZRED JER IMA LEUKEMIJU! Drugare dugo ne viđa, BRAT POKUŠAVA DA MU SPASI ŽIVOT, TO MOŽEMO I MI

Ako ste krvna grupa A, nije bitan Rh faktor

Objavljeno:

Osnovna škola.

Svi je se dobro sećamo. Pogotovu 8. razred. Jedva smo čekali da dođe. I da prođe. Da konačno ne budemo više mali. Da se priključimo svetu odraslih. Svi smo čekali eskurziju, poslednji školski čas, maturu.

Jer, to je jednom u životu. I vredno je čekanja, a i sećanja. Svi pamtimo nastavnike, drugove, drugarice i naravno simpatije. Šale, zezanje u kraju, obavezno ostajanje posle škole, bar 5 minuta u dvorištu škole, ili na nekom našem mestu. Lepa vremena. Svakome izmami osmeh na lice. I svi pamtimo. Stefan neće.

Ovim rečima na društvenim mrežama objavljen je jedan od najpotresnijih apela za pomoć. Naime, za dečaka Stefana preko Fejsbuk stranice "Leuka" ne sakuplja se novac.

Za njega se sakupljaju trombociti.

Ceo apel, i sve što je potrebno možete pročitati u nastavku:

- Njegov 8. razred nije bio u školi. Njegov 8. razred je započeo, i još je na Institutu za majku i dete. U hladnim hodnicima, sterilnim sobama, odvojen staklom od svih.

Njegovi nastavnici nose bele mantile, maske, kaljače. Nemaju dnevnik. Pričaju latinski. Njegovi nastavnici su lekari, i medicinske sestre. Sada su mu oni najbolji drugari, učitelji, nastavnici, zaštitnici. Likovi njegovih drugara iz škole blede. Dugo, dugo ih nije video. Majka, otac, braća, lekari i medicinske sestre, to je njegov svet. I njegovi sapatnici, saborci, druga deca koja se leče od leukemije. To je sve što Stefan zna.

U 8. razredu njegovo gradivo nisu matematika, srpski jezik, geografija........ Njegovo gradivo je specifično. Mučnine, povraćanja, bolovi, citostatici, braunile, centralni venski kateter, krv, bol i patnja. Za Stefana nije bilo fudbalskih treninga. Zato jeste svakodnevnih pregleda. Za Stefana nije bilo šala na odmorima. Stefan je imao vađenja krvi. Nije bilo odlaska u grad, bioskopa. Stefan je imao citostatike i vađenje koštane srži. Njegovi drugari još nisu završili prvo polugođe, ovih dana odgovaraju za konačne ocene. Stefan jeste. Prvo polugođe je gotovo. Ocene. Odličan 5,0. Stefan je preživeo leukemiju. Sa odličnim. Stefanovi drugari će za neki dan na zasluženi raspust. Odmor, provod i druženje. Stefan neće. Stefan je danas transplantiran. Stefana čeka borba njegovog života. Surova, tvrda, puna bola, patnje, teških, teških muka. Stefan je dokazao da može da pobedi. Pa, pobedio je leukemiju. To je znak da može sve. Njegova majka, Žaklina, otac Zvonko, rođena braća Bogdan i Petar su uz njega. Svi su dokazali da su borci, svi su uz njega. Njegov rođeni brat Petar mu je donor. Sad su i više od braće. Sad će deliti i kožtanu srž.

Nisu samo oni uz Stefana, tu su lekari i sestre sa Instituta za majku i dete, svi iz Zavoda za transfuziju Srbije. Uradili su sve, i proveli Stefana koz sve smrtne opasnosti. I zato je Stefan danas živ. Da li će tako i biti zavisi od nas. Trebaju nam tombociti. Jako puno trombocita. Ni Zavod ni Leuka ne mogu da ih obezbede. Zato tražimo pomoć od vas. Jer vi ste ono što Stefanu treba. Vi, potencijalni davaoci trombocita. Vi koji možete da osigurate Stefanov oporavak. Vi. I niko drugi.

Ako ste krvna grupa A, nije bitan Rh faktor.

Ako niste prehlađeni. Ako niste bili prehlađeni u zadnih 15 dana. Ako ne pijete nikakve lekove.

Za žene je dodatni uslov da nisu imale trudnoće(antitela koja se tada stvaraju u organizmu, mogu da naškode pacijentu, koji bi dobio takve trombocite), i žene moraju da imaju više od 65 kilograma, javite nam se na telefon: 063-304-138 Peđa Slijepčević Ili pošaljite poruku u inboks.

Jako je važno da se javite, ne da odete direktno u Zavod. Javite se da kooriniramo odlaske, jer je procedura davanja takva da je koodinacija između lekara, Zavoda i vas važna. Vašim direktnim odlaskom stvarate nepotrebnu gužvu u Zavodu i otežavate rad. Zato vas još jednom molim da se pre odlaska javite i mi ćemo vam zakazati termin.

Peđa, vaša Leuka

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.