OD SUTRA U SRBIJI ŽUTI METEOALARM: Meterolig upozorava na velike promene, evo šta nas čeka!
Foto: Dragan Kadić

upozorenje

OD SUTRA U SRBIJI ŽUTI METEOALARM: Meterolig upozorava na velike promene, evo šta nas čeka!

Maglovito će, kaže, pre podne biti i na području Beograda, a u toku dana se očekuju sunčani intervali sa temperaturom od minus dva do pet stepeni

Objavljeno:

Na području cele Srbije sutra će na snazi biti žuti meteoalarm zbog magle, niske jutarnje temperature i moguće poledice, kaže meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj i navodi da se za vikend u pojedinim krajevima očekuju padavine - kiša, susnežica i sneg, dok se za Božić prognozira suvo vreme.

U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano, a jutarnja magla i niska oblačnost očekuju se u Vojvodini, na području Beograda i po kotlinama.

Jutarnja temperatura kretaće se od minus devet do minus dva stepena zbog čega će, napominje Sovilj, u celoj Srbiji na snazi biti žuti meteoalarm.

Maksimalne dnevne temperature iznosiće od dva do devet stepeni, osim u maglovitim predelima gde će temperature biti za koji stepen niže.

- Žuti meteoalarm biće na snazi ne samo zbog magle i niske temperature, već i zbog poledice koja je zbog pojave mraza moguća u jutarnjim i prepodnevnim satima - rekao je Sovilj za Tanjug.

Maglovito će, kaže, pre podne biti i na području Beograda, a u toku dana se očekuju sunčani intervali sa temperaturom od minus dva do pet stepeni.

Naoblačenje sa severozapada u subotu popodne i uveče ponegde će usloviti slabu kišu, dok se više padavina očekuje u noći između subote i nedelje u centralnim i južnima krajevima Srbije.

Sneg će najviše padati u planinskim predelima jugozapadne Srbije, ali će i u nižim predelima doći do formiranja snežnog pokrivača - naveo je Sovilj i dodao da se u Vojvodini i na području Beograda očekuje slaba i kratkotrajna susnežica.

U subotu se očekuje slab mraz i jutarnje temperature oko minus pet stepeni, dok će oba dana vikenda maksimalne dnevne vrednosti biti za koji stepen iznad nule u većini krajeva.

Za Badnji dan i Božić biće suvo sa sunčanim intervalima, u jutarnjim satima očekuje se slab mraz, a dnevna temperatura biće između tri i sedam stepeni.

- U drugom delu naredne sedmice očekuju se prolazna naoblačenja sa kratkotrajnom kišom i snegom, ali se ne očekuju veće padavine posle čega će ponovo uslediti suv period - kaže meteorolog.

Kako navodi, do kraja januara prognoziraju se temperature oko ili malo iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

- Srednja maksimalna temperatura biće stepen do dva iznad proseka, pogotovo u drugoj polovini januara, imajući u vidu da su prosečne temperature između jedan i četiri stepena na nivou Srbije - kazao je Sovilj.

Prema njegovim rečima, tokom cele zime prognoziraju se temperature iznad prosečnih vrednosti sa češćom pojavom kiše u nižim predelima, a na planinama sa snegom.

Kako je objasnio, ciklon iz zapadne i severne Evrope ove zime uslovaljava toplije i stabilnije vreme iznad jugoistočne Evrope.

- To ne znači da neće biti hladnijih prodora sa kratkotrajnim snegom, kao što je bilo u nekoliko navrata ove zime, ali ne očekuju se hladniji i dugotrajniji talasi sa snegom - rekao je Sovilj.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.