DODATNIH 10.000 VAKCINA STIŽE DO KRAJA NEDELJE: Virus još nije izolovan, ali ga ima u okruženju!
Ilustracija, Foto: Profimedia

nove zalihe

DODATNIH 10.000 VAKCINA STIŽE DO KRAJA NEDELJE: Virus još nije izolovan, ali ga ima u okruženju!

Za dodatnih 10.000 doza Republički fond zdravstvenog osiguranja raspisao je u novembru javni poziv

Objavljeno:

Dodatnih 10.000 vakcina protiv sezonskog gripa trebalo bi da stigne do kraja nedelje, potvrđeno je u utorak "Novostima" u Ministarstvu zdravlja. Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" napravio je plan distribucije, a najveći deo biće raspoređen u Beograd.

Plan je načinjen prema potrebama zdravstvenih ustanova, u kojima je interesovanje za vakcinaciju premašilo sva očekivanja. Na mnogim punktovima vakcine, kojih je ove sezone bilo 48.000 više nego lane, potrošene su za nepune dve nedelje od početka imunizacije, 15. oktobra.

Sa početnih 289.800, u međuvremenu potrošenih doza, i dodatnom količinom, Srbija će ove sezone, posle duže pauze zbog pada poverenja u vakcinaciju, što je bila posledica agresivne antivakcinalne kampanje, imati gotovo 300.000 zaštićenih od gripa o trošku osiguranja. U više zavoda za javno zdravlje "Novostima" je u utorak rečeno da je ove sezone bilo veće interesovanje za vakcinaciju protiv gripa i među stanovništvom koje se ne ubraja u kategorije rizičnog, nego je plaćalo zaštitu.

- Iako smo ove godine nabavili gotovo 50.000 doza vakcina više nego prethodne, one su utrošene u rekordnom roku, pa smo inicirali sve postupke za nabavku dodatnih količina - rekla je doktor Darija Kisić Tepavčević iz Instituta "Batut".

Za dodatnih 10.000 doza Republički fond zdravstvenog osiguranja raspisao je u novembru javni poziv, na koji su pristigle dve ponude: Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", i "Farmalogist" d.o.o. "Torlak", koji je dobio prošli tender, ponudio je opet Sanofi Pasterovu vakcinu "vaksigrip tetra" za 867,9 dinara po dozi, što je gotovo za 200 dinara skuplje nego što je ona plaćena na prošlom tenderu. "Farmalogist" je kandidovao "Abotovu" vakcinu "influvak tetra" po jediničnoj dozi od 622,50 dinara. Komisija za javnu nabavku, po kriterijumu najpovoljnije ponuđene cene, predložila je da se vakcina kupi od "Farmalogista", a RFZO je takvu odluku i doneo.

Vakcine protiv gripa trenutno ima samo u privatnim zdravstvenim ustanovama, a u maloj količini i još ponegde na "državnim" punktovima, samo iz kontingenta nabavljenog za one koji plaćaju zaštitu. Vakcinacija košta od 1.200 do 1.500 dinara.

VIRUS NIJE REGISTROVAN

U SRBIJI još nije izolovan virus gripa, ali ga ima u okruženju. U Crnoj Gori je dokazano prisustvo virusa B, a u Hrvatskoj AH1N1. U celoj Evropi aktivnost virusa ima nizak, ili srednji nivo, a u cirkulaciji dominira tip AH1N1.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.