NIKAKVE PARE NE MOGU DA MI VRATE MOJE DETE! Pre 37 godina je ostala bez BEBE, a sada joj država daje 10.000 evra!
Bebe, ilustracija, Foto: Profimedia

bol ne jenjava

NIKAKVE PARE NE MOGU DA MI VRATE MOJE DETE! Pre 37 godina je ostala bez BEBE, a sada joj država daje 10.000 evra!

Najmanje 10 roditelja dobilo sudske odštete zbog pretrpljene duševne boli...

Objavljeno:

Najmanje 10 pravosnažnih sudskih presuda kojima se roditeljima beba za koje se sumnja da su nestale iz porodilišta dodeljuje odšteta od oko 10.000 evra doneto je u poslednjih godinu dana.

U roditeljskim udruženjima, najviše ih je potvrđeno pred novosadskim i kragujevačkim apelacionim sudovima, a najsporije se postupci odvijaju u Beogradu.

foto: Profimedia

Poslednja presuda, u koju su "Novosti" imale uvid, potvrđena je u oktobru, pred novosadskom apelacijom, u slučaju M. D. iz Novog Sada protiv države Srbije. Sud je odredio da država mora M. D. da isplati 1,25 miliona dinara. Moraće da joj isplate i zakonsku zateznu kamatu od dana presuđenja do isplate na ime nematerijalne štete za, kako se navodi, "pretrpljene duševne bolove i patnju, narušen lični i porodični život, trpljenu neizvesnost, neodgovaranje državnih organa, namerno skrivanje i zataškavanje informacija o stvarnoj sudbini njene kćerke D. D., kao i zbog reakcije i stavova nadležnih organa koji su pokazali trajnu nezainteresovanost da se utvrdi kakva je sudbina njenog deteta i gde je ono".

Država još mora M. D. da isplati i 36.750 dinara za troškove sudskog postupka.

- Presuda je postala pravosnažna, ali još nije izvršena, odnosno odšteta nije isplaćena - kaže M. D. za "Novosti". - Ne mislim da je pravda zadovoljena, jer tih 10.000 evra ne može da vrati moje dete, niti da mi odgovori gde je ono. To je samo adekvatna kazna za državu koja sve ove godine ćuti.

M. D. je 25. jula po podne 1982. godine rodila zdravu devojčicu na Klinici za akušerstvo i ginekologiju "Betanija" u Novom Sadu. Beba je po rođenju zaplakala, a, kako kaže majka, pet minuta kasnije dobila je ocenu 9. Rodila se sa 3,9 kilograma i 55 centimetara.

Sledećeg dana majku su obavestili da je njena devojčica u 9 sati tog jutra preminula.

- Jedna od sestara mi je saopštila da je udahnula plodovu vodu, kao i da neće biti sahranjena, već čuvana na Medicinskom fakultetu, u formalinu, za obuku studenata - kaže M. D.

Svekrva i zaova tražile su da vide dete, ali im nije dozvoljeno. Pošto je sumnjala u zvaničnu verziju, naša sagovornica se prvo obratila matičaru, koji joj je dao na uvid originalnu potvrdu o smrti, ali na potvrdi nije konstatovan uzrok smrti, niti je mogla da dobije fotokopiju. Zatim se uputila u "Betaniju", gde je takođe tražila potvrdu o smrti, istoriju porođaja i istoriju novorođenčeta. Umesto toga, dobila je krvnu grupu bebe, prijavu rođenja i papir sa ličnim podacima u kojima je navedeno da je dete spaljeno bez obdukcije!

Iz Kliničkog centra Vojvodine, Instituta za patologiju i histologiju, potvrdili su joj da u periodu od 25. do 31. jula 1982. godine nema podataka o njenom detetu, a JKP "Lisje" je odgovorilo da u istom periodu nije sahranjeno nijedno novorođenče, niti je kremirano.

Pošto M. D. do sada nije došla do prave istine zašto je njeno novorođenče preminulo posle normalno iznete trudnoće i porođaja koji je protekao dobro, kao ni šta se desilo sa telom i gde je dete sahranjeno ili spaljeno, sud je, kako se navodi, doneo presudu u njenu korist.

Lažni broj obdukcije

U matičnoj knjizi umrlih stajalo je da je novorođenče D. D. obdukovano na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu pod brojem 35. Na Fakultetu se, kada im se nesrećna majka obratila, ispostavilo da se pod tim brojem vodi čovek poginuo u saobraćajnoj nesreći i da njene bebe nema.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.