UDRUŽENJA JEDNOGLASNO O NEZADOVOLJSTVU PREDLOŽENIM ZAKONOM: Hoćemo da znamo šta se desilo sa našom decom!
Hoćemo da znamo šta se desilo sa našom decom!, Foto: Printscreen/Youtube, Profimedia, Ilustracija

burne reakcije

UDRUŽENJA JEDNOGLASNO O NEZADOVOLJSTVU PREDLOŽENIM ZAKONOM: Hoćemo da znamo šta se desilo sa našom decom!

Javno slušanje povodom predloga zakona o nestalim bebama, održano je u Narodnoj skupštini

Objavljeno:
Jovana Korica

Javno slušanje povodom predloga zakona o nestalim bebama, održano je u Narodnoj skupštini.

Dragan Čičarević, predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Srbije, uz povike "Sram vas bilo", ali i zahtev da se donese "leks specijalis", koji će omogućiti krivičnu odgovornost za one koji su učestvovali i učestvuju u trgovini novorođenom decom, pocepao je tekst novog propisa.

foto: Printscreen

- Da možemo da sudimo ljudima koji su ukrali našu decu, krađa beba nije stala, ona se i dalje odvija, i to ceo parlament mora da zna. Sram da vas bude, deca vam se kradu iz porodilišta, ugrožena vam je najosetljivija kategorija ljudi, jel me razumete o čemu pričam? Pet godina pokušavamo do ministra da dođemo, šta su oni, neka uzvišena bića ovde, pa ne može da se dođe do njih? - rekao je Vladimir.

Udruženja roditelja nestalih beba kako kažu "poslata je jedinstvena poruka, a to je da ne postoji nijedan roditelj ni udruženje u Srbiji koje je zadovoljno ovim zakonom."

Na slušanju su govorili Petar Petrović, predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za prava deteta, Frederik Sundberg, rukovodilac Odeljenja za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde, Vladimir Čičarević, Udruženje "Roditelja nestalih beba Srbije", Ana Pejić, Udruženje nestalih beba Vojvodine, Milena Janković, Udruženje za zaštitu prava roditelja koji sumnjaju da su im deca oteta u porodilištu i dece koja traže biološke roditelje "Nestale bebe Beograda", Radiša Pavlović, Udruženje za istinu i pravdu o bebama, Mirjana Novokmet, Beogradska grupa roditelja nestalih beba i narodni poslanici.

Mirjana Novokmet, majka koja traži sina i predsednica Udruženja nestalih beba na slušanju je izložila nekoliko pitanja na koja roditelji koji sumnjaju da su im deca ukradena nisu dobili odgovor, a onda je potanko objasnila i zašto predloženi zakon nije prihvatljiv.

foto: Printscreen/Youtube/MM Video Production

- Majka sam koja traži svog sina. Mi majke koje smo se porađale u državnim institucijama širom Srbije i naše porodice postavljamo pitanja već 17 godina i ne dobijamo odgovor: Zašto nam nisu dozvolili da ih vidimo i identifikujemo našu navodno preminulu decu, zašto nisu dozvolili da preuzmemo i sahranimo svoju decu? Govorili su: "To će obaviti bolnica" i oduzimali su nam to pravo. Zašto nam matične službe, bolnice ne izdaju dokumentacije i zašto je naša dokumentacija nestala, poplavljena, izgorela, ne postoji?! Zašto mnogi od nas imaju lažne izveštaje obdukcije? I zašto nam Republika Srbija zabranjuje da preuzmemo parafinske kalupe naše dece? Zašto su nam javni tužioci odbijali krivične prijave uz obrazloženje zastupila zastarelost? Zašto nam vlasti onemogućavaju da dođemo do saznanja šta se desilo sa našom decom - započela je svoje izlaganje Mirjana Novokmet u Narodnoj skupštini.

Dodala je i kako su se danas našli baš na tom mestu kako bi poslali poruku o tome zašto ovaj zahtev nije prihvatljiv.

- Danas smo ovde da javno kažemo zašto ovaj predloženi zakon nije prihvatljiv. Zato što nigde ne piše da je ovaj zakon od javnog interesa društva. Zato što nije bilo javne rasprave o ovom Zakonu i zato što nismo imali priliku da iko uzme u obzir naše predloge, niti je ijedan predlog koji smo poslali odbijen sa bilo kakvim obrazloženjem. Zato što ovaj Zakon nema mehanizam, nema istragu.. S obzirom na specifičnost problema, ovde bi istraga trebala da bude sa posebnim ovlašćenjima. Ovaj Zakon ne istražuje šta se dogodilo sa našom decom. Vanparnični sud, prema ovlašćenjima, koji bi mogao da utvrdi istinu u slučajevima koji su isti ili slični kao slučaj Zorice Jovanović, kako je Srbiji naložio Evropski sud za ljudska prava. Znači, ulazimo u vanparnične procese i adekvatne istrage i zato smo rekli istraga mora biti sa posebnim ovlašćenjima. Ovaj zahtev, takođe, nije prihvatljiv zato što ne reguliše situaciju, niti pravne postupke u slučajevima kada je utvrđen status deteta - da je dete živo. Nigde se u Zakonu ne pominje situacija kada je dete živo. Neprihvatljiv je Zakon i zato što nema nezavisnog tela sa odgovarajućim ovlašćenjima, koje će da nadzire mehanizam kako je to naloženo u presudi EU suda. Zato što nije obuhvatio decu koja sumnjaju u svoje biološko poreklo i koja možda traže nas, a javljaju se takva deca - obrazlagala je ona.

Predsednica parlamenta Maja Gojković izjavila je da država želi da se suoči sa jednim od najgorih kršenja ljudskih prava koji su se dogodili u prošlosti:

foto: Printscreen/Youtube/MM Video Production

- Kako je utvrdio skupštinski Anketni odbor, najstariji prijavljen slučaj desio se tokom šezdesetih godina prošlog veka, a najviše ih je bilo tokom sedamdesetih i osamdesetih. Usvajanje zakona obaveza je Srbije na osnovu presude Suda u Strazburu.

foto: Printscreen/Youtube/MM Video Production

Fredrik Sundberg, rukovodilac Odeljenja za izvršavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava, naglasio je nezadovoljstvo Komiteta ministara zato što se presuda Evropskog suda ne izvršava od 2013. i rekao da će Komitet o tome raspravljati sledeće nedelje.

Sundberg je rekao da pojedini zahtevi roditelja nisu realni, kao na primer retroaktivno utvrđivanje krivične odgovornosti. Naglasio je i važnost stvaranja DNK baze podataka.

Iz Udruženja nestalih beba rekli su takođe da se na samom kraju slušanja Sundberg ponovo obratio govoreći kako "ne vidi zašto sve primedbe ne bi bile uvažene, jer je slušanje bilo interesantno, korisno i konstruktivno".

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović pozvao je poslanike i roditelje da preko poslanika predlože amandmane.

foto: Beta/Dragan Gojić

Predstavnici svih udruženja izrazito su protiv ovako napisanog zakona. Najviše zameraju odredbama koje omogućavaju sudu da konstatuje da se sudbina svake konkretne nestale bebe ne može utvrditi i da roditelju umesto istine ponudi samo nadoknadu. Oni veruju da će sve presude glasiti upravo tako.

Udruženje "Nestale bebe Beograda" već je podnelo amandmane koji bi zakon, kako je rekla Milena Janković, mogli popraviti. Ana Pejić iz Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine tražila je da odšteta ne bude "do 10.000 evra", već 10.000 evra, i da presuda ovog suda ne bude konačna. Prema sadašnjem predlogu, roditelj i da nađe svoje dete, posle presude ne može da pokrene postupak.

Danilo Ćurčić, pravni zastupnik roditelja koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta u Srbiji rekao je za Espreso.co.rs da je jasno da su "sva udruženja roditelja protiv ovakvog zakona i da ga smatraju neprihvatljivim jer se njime neće saznati istina o sudbini njihove dece."

foto: Printscreen/Youtube/N1

- Posle javnog slušanja i predstavljanja Predloga zakona kojim bi trebalo da se utvrde činjenice o slučajevima koji se odnose na novorođenčad za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji, jasno je da su sva udruženja roditelja protiv ovakvog zakona i da ga smatraju neprihvatljivim jer se njime neće saznati istina o sudbini njihove dece. Ovo pokazuje da je Ministarstvo pravde olako shvatilo probleme sa kojima se suočavaju roditelji koji sumnjaju da su im nestala deca iz porodilišta i da ih nije uključilo u proces pripreme propisa. Sve ovo dovešće do toga da će, ukoliko se usvoji zakon u ovom obliku, Srbija propustiti da sprovede presudu ESLJP i da roditeljima konačno pruži odgovore na pitanja o sudbini njihove dece.Zbog svega toga, nadam se da će Predlog zakona biti povučen i da će se u kratkom roku pristupiti pripremi novog zakonskog teksta koji će u potpunosti uzeti u obzir sve okolnosti koj se odnose na slučajeve u kojima se sumnja da su bebe nestajale iz porodilita u Srbiji - objasnio je Ćurčić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.