OVO POZORIŠTE NOSI IME PO VELIKOJ GLUMAČKOJ LEGENDI: Nagrada Zorana Radmilovića jedna je od najprestižnijih!
Zaječarsko pozorište nosi ime po glumcu Zoranu Radmiloviću, Foto: Filip Plavčić

kratak istorijat

OVO POZORIŠTE NOSI IME PO VELIKOJ GLUMAČKOJ LEGENDI: Nagrada Zorana Radmilovića jedna je od najprestižnijih!

Pozorište u Zaječaru formirano je 1946. godine kao Oblasno narodno pozorište

Objavljeno:

Glumačka legenda koja se na ovim prostorima verovatno više neće ponoviti, bar ne takva - Zoran Radmilović, rodom je iz Zaječara.

Kao sećanje na ne tako davna vremena u kojima je glumio i stvarao izgrađen je spomenik njemu u čast, a pozorište timočke krajine nosi njegovo ime. Spomenik je podignut u ulici kojom se dolazi do pozorišta i u kome se svake godine simbolično održava smotra - "Dani Zorana Radmilovića".

Istorijat pozorišta

Pozorište u Zaječaru formirano je 1946. godine kao Oblasno narodno pozorište. Prva predstava odigrana je u ovom pozorištu 2. februara 1947. godine u zgradi nekadašnjeg Esnafskog doma, na sceni novog profesionalnog pozorišta, bila je „Žita cvetaju“ Jurija Mokreva.

foto: Filip Plavčić

U Zaječaru je na inicijativu ljudi iz zaječarskog teatra 1965. godine osnovana jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji - Susreti profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“.

Ovaj festival traje više od pet decenija. Zaječar je šest puta bio domaćin, a ansambl pozorišta osvojio 80 nagrada na festivalima koji su održavani širom Srbije, čime se svrstava u najuspešnije teatre u zemlji. Komadi “Kamen za pod glavu“, „Četiri sata“, „Karolina Nojber“, „Putujuće pozorište Šopalović“ samo su deo ostvarenja koja su pobudila pažnju publike ali i stručnog dela javnosti, osvojivši, ne mali broj nagrada za glumačko izvođenje, režiju, scenografiju i kostime, na raznim festivalima u zemlji i inostranstvu.

„Dani Zorana Radmilovića“, smotra najboljih pozorišnih ostvarenja, osnovani su 1992.godine , a nagrada koja nosi Zoranovo ime, u glumačkom svetu, važi za jednu od najprestižnijih.

Od 2009. godine započeta je i „ZajeČAR“, Međunarodni pozorišni festival za decu, smotra vrhunskih pozorišnih predstava za najmlađe profesionalnih teatara iz zemlje i inostranstva.

foto: Filip Plavčić

Sa više od 70 godina postojanja Zaječar se upisao među najznačajnije institucije kulture na istoku Srbije. Od marta 2018.godine pozorište je sastavni deo Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru , čime se proširuje delatnost ove kulturne institucije. Novoformirana ustanova organizuje tridesetak manifestacija u gradu i selima , od kojih je većina dugogodišnja, kao što su: Zaječarska Gitarijada, Festival mladih pesnika „Dani poezije“, „Sabor frulaša“ u Grljanu, Međuokružna smotra dečjeg narodnog stvaralaštva „Dens“ u Gradskovu, „Hajduk Veljkovi dani“ u Lenovcu, „Dani Adama Bogosavljevića“ u Koprivnici, „Vražogrnački točak“ u Vražogrncu, „Ilindanski sabor“ u Šipikovu, „Đurđevdanski sabor” u Gamzigradu, „Sabor kosovskih Srba Timočke Krajine” u Zvezdanu, Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad“ u Gamzigradskoj banji, Međunarodna izložba fotografija „Dete“ i Međunarodna izložba fotografija „Ekološka istina“ u Zaječaru.

1 / 13 Foto: Filip Plavčić
foto: Filip Plavčić

Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru izdaje i časopis za društvena pitanja, kulturu i umetnost „Razvitak“, a 2018. godine u ustanovi su osnovani Gradski hor i Omladinski gradski folklorni ansambl, koji su 19.09. 2018. godine imali prvi nastup.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.