10.000 KNJIGA OD IZUZETNOH ZNAČAJA NALAZI SE U OVOJ ZGRADI: Ovo je njen istorijat!
Arhiv "Timočka krajina", Foto: TO Zaječar

neverovatna priča

10.000 KNJIGA OD IZUZETNOH ZNAČAJA NALAZI SE U OVOJ ZGRADI: Ovo je njen istorijat!

Istorijski arhiv "Timočka krajina" danas svojim delovanjem pokriva teritoriju Grada Zaječara i opština Knjaževac i Boljevac

Objavljeno:

U Zaječaru je 1948. godine formirano Arhivsko središte za devet srezova: zaječarski (Zaječar), borski (Bor), knjaževački (Knjaževac), krajinski (Negotin)), boljevački (Boljevac), timočki (Minićevo), brzopalanački (Jabukovac), ključki (Kladovo) i porečki (Donji Milanovac). Već 1951. godine se preimenuje u Gradsku državnu arhivu, a konačno ime dobija 1973. godine, od kada nosi naziv Istorijski arhiv "Timočka krajina“.

Istorijski arhiv "Timočka krajina" danas svojim delovanjem pokriva teritoriju Grada Zaječara i opština Knjaževac i Boljevac.

Istorijski arhiv u Zaječaru osnovan je prema naredbi Vlade i Ministarstva prosvete NR Srbije 15.4.1948. godine kao Arhivsko središte u Zaječaru i obuhvatao je područje devet srezova.

foto: TO Zaječar

Kao i u drugim arhivskim službama, i u Zaječaru nije bio obezbeđen smeštaj prilikom osnivanja. Istorijski arhiv je prvo bio smešten u zgradi Narodnog muzeja u Zaječaru, tj. u periodu od 1948. do 1967. godine. Od 1967. do 1975. godine Arhiv je bio smešten u zgradi Opštinskog suda, a od 1975. do 1979. godine u prostorijama bivše pešadijske kasarne. Tek 1979. godine se obezbeđuju trajne prostorije, i tada je Istorijski arhiv "Timočka krajina" dobija trajni smeštaj i zgradu koja nosi njen naziv. Od tog perioda zgrada se sve više uređuje sa ciljem adekvatnijeg čuvanja arhivske građe, i 1993. godine je završen i stavljen u funkciju arhivski depo. Smeštajni prostor depoa je 1.000 m², što je rešilo smeštajne potrebe za arhivsku građu u okviru Istorijskog arhiva. Pored same zgrade u kojoj je smešten Arhiv, u sastavu Arhiva delovalo je i Odeljenje u Boru u periodu od 1983. do 1990. godine, kao i Zadužbina "Nikola Pašić" u Zaječaru u periodu od 1996. do 2001. godine.

Danas je to međuopštinski arhiv koji pokriva teritoriju Grada Zaječara i opština Knjaževac i Boljevac. U depoima se nalazi preko 3000 dužnih metara arhivske građe razvrstanih u 485 fondova i zbirki dokumenata.

Jedanaest arhivskih fondova proglašeno je arhivskom građom od izuzetnog značaja a arhivska biblioteka, sa preko 10.000 knjiga, u grupu pokretnih dobara od izuzetnog značaja.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.