MILORAD ŽIVI S NEPOKRETNOM SUPRUGOM koja je imala je seriju MOŽDANIH UDARA! Izvršitelji im sad kucaju na vrata!
Milorad Rajišić iz Subotice živi sa suprugom, Foto: Privatna arhiva

tuga

MILORAD ŽIVI S NEPOKRETNOM SUPRUGOM koja je imala je seriju MOŽDANIH UDARA! Izvršitelji im sad kucaju na vrata!

Porodica ima dugove za struju i komunalije pa se plaše da im na svu muku još ne iskuljuče struju...

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Milorad Rajišić iz Subotice živi u kući sa suprugom koja je nakon serije moždanih udara jedva ostala živa. On je od 2014. godine zvanično nezaposlen, i od tada je život posvetio čuvanju i negovanju supruge.

Nakon moždanih udara ona je postala dementna i svakodnevno halucinira. Njeno stanje je iz dana u dan sve gore, a Miloradove muke postaju sve teže.

Iako Milorad tvrdi da je njegova žena skoro u potpunosti nepokretna, lekarska komisija fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje je ranije u par navrata procenila da Miloradova supruga može samostalno da se brine o sebi pa im je uskratila novčanu pomoć za negu drugog lica.

Pre nego što je ostao bez posla, Milorad je podigao kredit i redovno ga otplaćivao sve dok je imao primanja. Ipak, zbog životne situacije, radio je to sporadično, pa su mu dugovi narasli. Na svu muku, izvršitelji su mu popisali materijalne stvari, a naredni korak, kako to obično biva, jeste izbacivanje iz doma.

Trenutno od prihoda imaju samo umanjenu penziju od 14.000 dinara koju prima supruga, a sa tim novcem oni jedva ispunjavaju osnovne životne potrebe članova domaćinstava, kao što su hrana i lekovi.

Danas sam otišao da kupim neku hranu, a iskren da budem nismo jeli neko vreme jer nemamo novca. Zahvaljujući par donacija sam uzeo nešto drva za ogrev, a do tada sam brao grančice kako bi bar malo zgrejao kuću, priča Milorad za Espreso.co.rs.

Kaže, otišao bi on i za Mađarsku da radi u fabrici, ali žena mu je dementna, i već je preživljavao muke sa njom.

foto: Privatna arhiva

Desilo se da je zateknem kod ograde kuće iako se jedva kreće, a jednom je odmakla čak 7km daleko. Odmah smo zvali policiju i hitnu pomoć i pronašli su je, ali nam nikada neće biti jasno kako je uspela da pređe toliki put. Ona četiri godine do prodavnice nije uspela da ode. Takođe smo imali situaciju da je popila sve lekove odjednom pa smo je vodili na ispiranje želuca, ali moglo je da bude kobno, priča Rajišić.

Njih dvoje su već četrdeset godina u braku, i uprkos velikoj razlici u godinama, nikada se nisu razdvajali. Ipak, Milorad se sada nalazi u teškoj situaciji.

Imam još par godina kada mogu da radim, nesto da doprinesem, da bar ne budemo gladni, ali ženu ne mogu da ostavim samu. Na sve to žele da nas izbace, i kako stoje stvari, do Nove godine svi ćemo bosi da završimo na Trgu republike, izjeda se Milorad.

Porodica ima dugove za struju i komunalije pa se plaše da im ne iskuljuče struju.

Dugujemo za struju oko 25.000 dinara, I to nekom možda nije mnogo, ali ukoliko nemate ni dinar, za vas je to previše, objašnjava Milorad.

foto: Privatna arhiva

Pored teškog egzistencijalnog i materijalnog stanja u kom žive, dodatni stres predstavlja život u stalnom strahu od mogućeg pokretanja izvršnog postupka.

foto: Privatna arhiva

Dok se radi na rešavanju njihovih problema (pregovori sa bankom, rešavanja statusa nezaposlenosti,obezbeđivanje institucionalne pomoći), Združena akcija, "Krov nad glavom Subotica" apleuje na sve ljude dobre volje da uplate pomoć u skladu sa svojim mogućnostima na navedeni žiro račun za pomoć porodici Rajišić.

Milorad za svaki slučaj sprema stvari ako ga izvršitelji izbace iz kuće
Milorad za svaki slučaj sprema stvari ako ga izvršitelji izbace iz kuće foto: Privatna arhiva

Ne okrećimo glavu, budimo solidarni, pomozimo jedni drugima, olakšajmo život porodici Rajišić, navode u saopštenju.

Pomoć možete uplatiti na dinarski ili devizni račun.

Broj žiro računa: 160-5800101604297-85 – Banca Intesa, Milorad Rajišić

DBDBRSBG, Banca Intesa ad Beograd Milentija Popovića 7b, 11070 Novi Beograd, Republic of Serbia, IBAN RS35160583020098734094, Milorad RAJIŠIĆ, PADEJSKA 19/C,24000 SUBOTICA, SRBIJA

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.