DOBROVOLJNI DAVAOCI KRVI, JAVITE SE! Potrebno je stvoriti zalihe pred praznike!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

rezerve krvi

DOBROVOLJNI DAVAOCI KRVI, JAVITE SE! Potrebno je stvoriti zalihe pred praznike!

Nije lako obezbediti kontinuirano snabdevanje krvi i zbog toga se trudimo da obezbedimo adekvatne rezerve, posebno kada je sezona putovanja zbog godišnjih odmora

Objavljeno:

Svi pacijenti su zbrinuti i nisu životno ugroženi, ali je trenutak da se prikupe neophodne rezerve krvi za predstojeći period, u kome je zbog sezone godišnjih odmora i praznika uobičajeno smanjen odziv davalaca, rekla je potparolka Instituta za transfuziju Gordana Antuljesku.

Antuljesku je za Tanjug rekla da je u ovom trenutku najviše izražena potreba za A krvnom grupom, koja je i najzastupljenija u populaciji.

- Nije lako obezbediti kontinuirano snabdevanje krvi i zbog toga se trudimo da obezbedimo adekvatne rezerve, posebno kada je sezona putovanja zbog godišnjih odmora - rekla je Antuljesku.

Ona je dodala da visoke temperature, isto kao i niske, uobičajeno utiču na deficit zaliha krvi.

- Kod nas je standardna situacija da imamo manji odziv davalaca krvi kada krene sezona praznika i zbog toga se obraćamo gradjanima svih krvnih grupa da budu davaoci krvi, posebno A i nulta krvne grupe - rekla je Antuljesku.

Kako je navela, pravo da daju krv imaju svi oni koji su zdravi, uzrasta od 18 do 64 godine.

- Muškarci mogu da budu davaoci na svaka tri meseca, a kod žena je to malo redje, i one imaju tu mogućnost tri puta godišnje - izjavila je Antuljesku.

U Institutu za transfuziju krvi dobrovoljno se može dati krv svakog radnog dana od 7 do 19h, i subotom i praznicima od 8 do 15 časova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.