U SRBIJU STIŽE JOŠ 10.000 DOZA VAKCINA PROTIV GRIPA! Sve zalihe su potrošene
Sve zalihe su potrošene, Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

BOLJI NEGO PROŠLE GODINE

U SRBIJU STIŽE JOŠ 10.000 DOZA VAKCINA PROTIV GRIPA! Sve zalihe su potrošene

Virus gripa još nije labotratorijski potvrđen u Srbiji, ali je zbog neuobičajeno toplog vremena za ovo doba godine zabležen povećan broj respiratornih infekcija i svake nedelje beleži se između 3.000 i 5.000 novoobolelih

Objavljeno:

U domovima zdravlja u Srbiji skoro su potrošene sve doze vakcina protiv sezonskog gripa, a u narednom periodu biće nabaljeno još najmanje 10.000 doza, saznaje se u Ministarstvu zdravlja.

Imunizacija protiv sezonskog gripa u našoj zemlji počela je 15. oktobra i za sezonu je nabavljeno oko 300.000 doza vakcina, što je za 50.000 više nego prošle godine.

"Zainteresovanost građana za vakcinaciju protiv gripa značajno je veća nego prethodnih sezona, i važno je da će biti nabavljenje nove kolicicne kako bi obuhvat vakcinisanih bio još veći", rekla je nedavno za Tanjug epidemiolog Institita za javno zdravlje Srbije "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

U svim domovima zdravlja u Srbiji ove godine bilo je veće interesovanje za imunizaciju nego prethodnih godina što, kako kažu lekari, potvrđuje da se vraća poljuljano poverenje u vakcinaciju i da građani konačno slušaju "reč struke", a ne pojedinaca koji šire neistine na društvenim mrežama.

Pravo da dobiju vakcinu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje imaju hronični bolesnici, zatim osobe sa metaboličkim i kardiovaskularnim tegobama, bubrežni bolesnici, gojazne osobe, trudnice, deca sa čestim opstrukcijam pluća.

Važno je da vakcinu prime i oni koji su zbog prirode posla u stalnom kontaktu sa ljudima, naročito medicinski radnici.

I dok su u Srbiji skoro potrošene sve doze vakcina, pojedine zemlje u regionu tek sada počinju sa vakcinacijom. Primera radi, Severna Makedonija tek sutra počinje sa imunizacijom. Kako je objavljeno na zvaničnom tviter nalogu makedonskog ministarstva zdravlja nabavili su 28.000 doza vakcina na 2,1 milion stanovnika.

U poređenju sa našom zemljom koja je na sedam miliona stanovnika nabavila oko 300.000 vakcina i stiće nova tranša od najmanje 10.000, to znači da je Srbija po poglavi stanovnika nabavila tri puta više doza.

Virus gripa još nije labotratorijski potvrđen u Srbiji, ali je zbog neuobičajeno toplog vremena za ovo doba godine zabležen povećan broj respiratornih infekcija i svake nedelje beleži se između 3.000 i 5.000 novoobolelih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.