ANNE MARIE ĆURČIĆ SE OBRATILA ANI BRNABIĆ: Ovo je važno za svakog u Srbiji
Ann Marie Ćurčić obratila se premijerki Ani Brnabić, Foto: Beta, Ana Paunković

PRVENCIJA SUICIDA

ANNE MARIE ĆURČIĆ SE OBRATILA ANI BRNABIĆ: Ovo je važno za svakog u Srbiji

Ann Mari Ćurčić je rekla da ne očekuje od premijerke da utiče na način izveštavanja medija

Objavljeno:

Ann Marie Ćurčić u februaru ove godine je u otvorenom pismu objavljenom na Tviteru 13. februara obratila se premijerki Srbije Ani Brnabić i napisala da oko 1.300 dece godišnje izvrši suicid u Srbiji, da pet odsto populacije u Srbiji pati od depresije, koja je drugi uzročnik smrti među mladima od 15 do 25 godina.

Neposredan povod da joj uputi pismo, ona je navela samoubistvo dečaka od 12 godina sa juga Srbije, a kritikujući način na koji su tabloidi pisali o tome ističući da je to nedopustivo i da ostavlja dalekosežne posledice.

Ann Mari Ćurčić je rekla da ne očekuje od premijerke da utiče na način izveštavanja medija, ali je pitala kada će Vlada usvojiti i predočiti javnosti Nacionalne strategije za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju suicida, koje će mere nedležno ministarstvo i institucije preduzeti po pitanju edukacije i destigmatizacije osoba sa mentalnim poteškoćama.

Neposredan povod da joj uputi pismo, ona je navela samoubistvo dečaka od 12 godina sa juga Srbije, a kritikujući način na koji su tabloidi pisali o tome ističući da je to nedopustivo i da ostavlja dalekosežne posledice.

Ann Marie Ćurčić je rekla da ne očekuje od premijerke da utiče na način izveštavanja medija, ali je pitala kada će Vlada usvojiti i predočiti javnosti Nacionalne strategije za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju suicida, koje će mere nedležno ministarstvo i institucije preduzeti po pitanju edukacije i destigmatizacije osoba sa mentalnim poteškoćama.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala ju je potom na razgovor, kako bi pričale o problemima na koje joj je Ćurčić ukazala u otvorenom pismu, pitajući šta će država učiniti da pomogne osobama koje žele sebi da oduzmu život.

- Molim vas, ukoliko imate vremena da se vidimo da razgovaramo o tome šta sve možemo da uradimo. Mislim da ne postoji mnogo važnijih tema od ove. Ja Vam apsolutrno stojim na raspolaganju!“, navela je Brnabić na svom nalogu na Tviteru uz izvinjenje što joj odgovara tek posle nekoliko dana od kako joj je pismo upućeno.

Ann Marie juče je na Tviteru podsetila na taj razgovor, napomenuvši da bi volela da nije primorana da joj se ponovo obraća.

- Budući da se bliži kraj godine, zelim da Vas podsetim na izjave koje ste dali na temu konačnog usvajanja nove Strategije, odnosno Programa zastite mentalnog zdravlja.

I sami ste konstatovali, u odgovoru na moje pismo iz februara ove godine, da “ne postoji mnogo važnijih tema od ove”. Šta vise, tom prilikom ste me pozvali da razgovaramo šta bi se moglo uciniti i na tome sam Vam zaista zahvalna.

- No, stigli smo već do sredine novembra, 2019-ta je faktički na izmaku a zainteresovani za ovu temu, među koje spadam i ja, mogu samo sa žaljenjem da konstatuju da Vlada na čijem ste čelu još uvek nije usvojila novi Program zaštite mentalnog zdravlja.

- Posebno poražava činjenica da je, sudeći po Vašoj izjavi iz septembra ove godine, pomenuti Program za period 2019.-2026. završen pre skoro punih godinu dana, a da se i dalje čeka na prateći Akcioni plan.

- Kako ste istovremeno saopštili da ste insistirali da Akcioni plan bude usvojen do kraja oktobra, molim Vas da odgovorite na sledeća pitanja:

- Zašto se kasni sa Akcionim planom i ko je za to odgovoran - ukoliko postoje objektivne okolnosti za kašnjenje istog, koje su to

- Kada će stručnoj i široj javnosti biti predočen sadržaj novog Programa zaštite mentalnog zdravlja za koji tvrdite da je završen jos u decembru 2018-te

- Da li nadležni u Vasoj Vladi mogu dati precizni rok za početak primene Programa?

Nakon postavljenih pitanja, Ann Marie upozorila je na najveći problem.

- Za kraj, koristim priliku da Vas podsetim da je prethodna strategija zaštite mentalnog zdravlja istekla 2017-te, kao i da je struka upozorila da je ista jedva i primenjivana.

- Verujem da i sami znate da postojeći sistemi podrške osobama koje se nose sa mentalnim poteškoćama ni izdaleka ne pokrivaju potrebe. Verujem i da ste svesni razmera stigmatizacije tih osoba.

- Takođe verujem da ste barem jednom bili u prilici da vidite na koji način tabloidi izveštavaju o ovoj važnoj i kompleksnoj temi, i to bez ikakvih posledica.

Ukoliko pomišljate na samoubistvo ili sumnjate da na njega pomišlja neko vama blizak, možete pozvati Nacionalnu SOS liniju za prevenciju suicida. Razgovori nisu ograničeni, a linija radi neprekidno - 24 časa, sedam dana nedeljno. Broj kol-centra je 011/7777-000

Važno je!

Šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.