ANN MARIE ĆURČIĆ JE MAJKA DEVOJKE KOJA SE UBILA: Sad se obratila naciji, upozorava na OPASAN SINDROM
Ann Marie Ćurčić, Foto: Ana Paunković

VAŽNO JE

ANN MARIE ĆURČIĆ JE MAJKA DEVOJKE KOJA SE UBILA: Sad se obratila naciji, upozorava na OPASAN SINDROM

Podsetila je i na to da Srbija nije na zavidnoj poziciji kada je u pitanju borba sa problemima mentalnog zdravlja

Objavljeno: 16:15h

Glavnim i odgovornim urednicima elektronskih i štampanih medija...

Poštovani, Ne, neću Vam govoriti o tome kako je nositi se sa gubitkom jer ne samo što verujem da ste i sami to nekada iskusili, već i što ne nalazim prave reči kojima bi se opisao ambis...koji vam se otvori pod nogama, posebno kada izgubite svoje dete.

Ovim rečima započela je svoje obraćanje novinarka Ann Marie Ćurčić, čija je ćerka Marija izvršila samoubistvo. Pogođena vestima o samoubistvu koleginice Dragane Tripić, još jednom je podsetila na važnost načina o izveštavanju suicida.

- I ne, ne obraćam Vam se ovako javno da bih u Vama izazvala sažaljenje - ono mi zaista nije potrebno.Obraćam Vam se ovim putem u nadi da ćete konačno nešto konkretno preduzeti po pitanju profesionalnog i odgovornog načina izveštavanja o tako ozbiljnoj i kompleksnoj temi kao sto je suicid. Odgovorni ste za ono što objavljujete u svojim medijima - svakim senzacionalističkim, tabloidnim naslovom/tekstom/prilogom zadajete neopisiv bol porodici, prijateljima osobe koja je preminula od suicida, stigmatizujuci i nju i njene bližnje.Uz to, detaljnim opisivanjem načina na koji je suicid izvršen dovodite u ogroman rizik osobe u krizi - podsetite se, proučite šta znači Verterov efekat.

Podsetila je i na to da Srbija nije na zavidnoj poziciji kada je u pitanju borba sa problemima mentalnog zdravlja.

- Ne zaboravite da živimo u zemlji u kojoj postojeći sistemi podrške osobama koje se nose sa mentalnim poteškoćama ni izdaleka ne pokrivaju potrebe. Pri tome, Srbija još uvek nema novu Nacionalnu strategiju zaštite mentalnog zdravlja iako je prethodna, i to jedva i primenjivana (2007.-2017.), istekla pre dve godine. Danas su portali puni detalja o okolnostima pod kojim je naša koleginica tragično preminula. U obavezi ste da uputite, objasnite, naučite svoje novinare da prave razliku između informacije od javnog značaja i pukog lešinarenja.

Kao čelni ljudi medijskih kuća u kojima radite, imate tu moć u rukama, ne postoji ni jedan jedini razlog/ izgovor da to i ne učinite.

Verterov efekat ili Verterov sindrom je talas izvršenih samoubistava, podstaknut prikazom samoubistva u medijima ili opisanim u popularnim delima literature ili kinematografije. Identifikovan je 1974/1975. godine od strane američkog sociologa Dejvid Filipsa sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu, nakon njegovog istraživanja talasa samoubistava koji je harao Evropom krajem 18. veka nakon objavljivanja Geteovog romana „Jadi mladog Vertera” (otuda i naziv ovog fenomena).

Rezultati dosadašnjih istraživanja sugerišu da prikazi samoubistava u medijima mogu imati štetan uticaj na gledaoce i čitaoce, i da se takvi uticaji ne ograničavaju samo na ljude koji imaju klinički profil mentalnih poremećaja, kao što su prvobitno pretpostavljali prvi istraživači na terenu.

Ukoliko pomišljate na samoubistvo ili sumnjate da na njega pomišlja neko vama blizak, možete pozvati Nacionalnu SOS liniju za prevenciju suicida.

Razgovori nisu ograničeni, a linija radi neprekidno - 24 časa, sedam dana nedeljno. Broj kol-centra je 011/7777-000

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.