POKRENUTA INICIJATIVA ZA ZABRANU RADA NEDELJOM: Iz srca Šumadije po uzoru na zemlje EU!
Ilustracija, Foto: EPA/Sander Koning

borba za ravnopravnost

POKRENUTA INICIJATIVA ZA ZABRANU RADA NEDELJOM: Iz srca Šumadije po uzoru na zemlje EU!

Posebno značajnim za ovu inicijativu Savet je ocenio podatak da od 200.000 zaposlenih u trgovini, 70 odsto su žene

Objavljeno:

Socijalno ekonomski savet grada Kragujevca jednoglasno je doneo odluku da pokrene inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima gde je to neophodno (benzinske stanice, apoteke).

- Ova inicijativa je proistekla iz činjenice da je položaj zaposlenih u trgovini nezavidan, a veliko broj zaposlenih u ovoj delatnosti, obavlja posao sa samo 2 slobodna dana, kao i da ne postoji efikasan model kontrole njihovog radnog vremena. Pri tome su plaćeni kao da ostvaruju pravo na 40-časovno radno vreme nedeljom. Ovakvo radno vreme ima poguban uticaj na živote zaposlenih, ali i na njihove porodice - navodi se u saopštenju Socijalno ekonomskog saveta.

Posebno značajnim za ovu inicijativu Savet je ocenio podatak da od 200.000 zaposlenih u trgovini, 70 odsto su žene.

Da podsetimo, u trgovinama u Kragujevcu, osim u velikim trgovinskim lancima, radnici imaju samo dva slobodna dana mesečno i 10 dana godišnjeg odmora, računajući i vikende, rečeno je u Savezu samostalnih sindikata (SSS) Kragujevca.

Poznato je i da trgovci primaju minimalnu zaradu, a negde ni toliko, jer im gazda traži da mu vrate deo te sume.

- Mora da se stane na put takvom kršenju zakona. Tražimo da se nadležni organi uključe u kontrolu, pre svega inspekcija rada - rekao je predsednik SSS Kragujevca i predsedavajući Socijalno-ekonomskom savetu Jugoslav Ristić.

Inače, u 9 država Evropske unije već je zabranjen rad trgovina nedeljom, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija, Poljska. Nedavno je ovu zabranu uvela i Crna Gora.

Socijalno ekonomski savet grada Kragujevca će ovu inicijativu uputiti republičkom Socijalno ekonomskom savetu, ministru trgovine i predsednici Vlade republike Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/pressek.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.